Цветя

Хипеаструм (амарилис) – капризният красавец

Как да отглеждаме хипеаструма?

16.04.2015г. / 17 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хипеаструмът е прекрасно цвете от семейство Кокичеви. Неговата родина е Южна Америка.

Съществува голямо разнообразие на видове от това семейство. Към тях спадат и амарилисите, чиято родина пък е Южна Африка.

Хипеаструмът се среща в огромно разнообразие от разцветки и форми. Можете да го откриете в жълто, розово, червено, алено, оранжево, както и в съчетание от няколко цвята.

Засаждане

Преди засаждане е добре предварително корените да киснат 24 часа във вода. Така по-лесно се преодолява първоначалния стрес от насаждането в почвата. Важно е ако засаждате луковица, която е пуснала корени, тя да не се мокри, а само корените!

Сади се в малка по диаметър саксия.

Почва


Почвата е добре да бъде лека, с хубав дренаж и да е рохка, за да навлиза достатъчно въздух. В никакъв случай не допускайте задържане на вода, защото корените загниват.

Свързани статии

За най-добри резултати смесете 1 част стандартна почва, 1 част торф, 1 част перлит и 1 част пясък. На дъното на саксията поставете ред камъчета, които да осигуряват добър дренаж.

Температура

Растението вирее най-добре на температура между 21 и 30 градуса. Преди да цъфне за първи път се постарайте да му осигурите температура между 16 и 21 градуса. След това градусите могат спокойно да се увеличат.

Осветление


Преди цъфтежа растението трябва да стои на по-сенчесто място. След поникването и разцъфването също не е добре да се поставя на пряка светлина. Изберете полусенчесто до сенчесто място, защитено от течение.

Поливане

Помещението трябва да е влажно. Всеки ден пулверизирайте листата \на хипеаструма. Преди цъфтежа по време на израстването на растението поливането е ежедневно и обилно. След преустановяване на интензивния растеж, поливайте по-умерено.

Наторяване

Наторявайте всяка седмица с богат на калий тор.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време