Цветя

Олеандър – сладък аромат за градината

Как да отглеждаме олеандъра?

22.04.2015г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Олеандърът, наричан още зокум, представлява вечнозелен многогодишен род храст или дърво от семейство Тойнови.

Съществуват три вида, като повечето са разпространени в Азия и Средиземноморието. У нас вирее единият от видовете – обикновен зокум, който е отровен и се отглежда много внимателно.

Отровата му се използва в медицината при сърдечносъдови заболявания. Иначе се отглежда като декоративно цвете, цъфтящо в красиви червени, бели, жълти и розови силно ароматни цветове.

Олеандърът расте на височина между 2 и 6 метра. Листата са тъмнозелени с елипсовидна форма. Цветовете разцъфват на края на всеки клон като образуват големи цветни букети. От олеандъра се носи сладък аромат, който прави градината много свежа и приветлива.

Зокумът цъфти от юни до октомври.

Местоположение


Изберете възможно най-слънчевото място. Олеандърът обожава пряката светлина. Мястото трябва да е защитено от дъжд и силен вятър.

Свързани статии

Температура

Растението е топлолюбиво, така че горещините няма как да го уплашат. През зимата е важно да не се допускат прекалено ниски температури. Тогава температурата не трябва да пада под 7 градуса.

Поливане

През лятото се полива обилно, през зимата – умерено. Не пулверизирайте листата на олеандъра, защото така загниват. Ако отглеждате зокума в саксия, трябва да знаете, че той обича да има резервна вода в подложната чинийка.

Почва


Най-добрата смес за олеандъра е глинестата почва, примесена с хумус. Наторява се всяка седмица от началото на активния период на цъфтеж до края на август с тор за цъфтящи растения.

Размножаване

Олеандрите се размножават най-лесно чрез стъблени резници. Могат да се използват отрязаните при кастренето клонки. Поставете ги в съд с вода, перлит, пясък и торф. Когато клонките пуснат коренови мустачки, прехвърлете ги в по-големи съдове.

Коментирай