Цветя

Градинска ружа – цветната коприна

Как да отглеждаме градинската ружа?

29.04.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Градинската ружа е многогодишно тревисто растение от семейство Слезови. Родината й е Югозападна и Централна Азия, като някои видове са открити и в Югоизточна Европа и Египет.

Градинската ружа има лечебни свойства. Съществуват около 60 вида ружи, всичките изключително красиво обагрени.

Височината на ружата може да достигне до 2 метра. Всяко растение развива по няколко стъбла от един корен. Листата са широки и с кръгла или овална форма. Цветовете израстват от централното стъбло, приличат на големи телефончета и са обагрени в бяло, розово, червено или жълто.


Цъфтежът продължава от юли до септември, но може да се появява и целогодишно в зависимост от вида ружа.

Местоположение

Поставете ружата на възможно най-осветеното място, огряно добре от слънцето. Пряката слънчева светлина е любима на това топлолюбиво растение.

Почва

Свързани статии

Градинската ружа обича богата на хранителни вещества почва. Почвата освен добре подхранена с торове, трябва да е и с добра въздушна пропускливост, рохка и дренирана. Излишната вода задължително трябва да може да се оттича лесно.

Поливане

Поливането е умерено като през горещите дни е добре да се полива по-обилно.

Температура


Градинската ружа предпочита по-високи температури. Градусите не трябва да падат под 10 през зимата.

Размножаване

Най-лесно се размножава чрез семена. Те се засяват през февруари и март за едногодишните и през май за многогодишните. Чрез резници размножаването е малко по-трудно. Ако садите направо в градината, можете да го направите и през април или началото на май.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време