Цветя

Как да си отглеждаме амарант вкъщи?

Красивото растение има и полезни свойства

03.05.2015г. / 09 38ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Амарантът е вид тревисто растение с красиви и необичайни цветове. Предимно цъфти в червената гама, като цветовете му приличат на продълговати мъхести висулки.

Родината на амаранта е Мексико. Среща се най-вече на топли и слънчеви места, включително в Европа и Северна Америка. За първи път растението е култивирано, за да се използва като подправка, но в последствие се превръща в чудна украса на градината.

Листата на амаранта са тънки, бледозелени. Расте на не повече от метър височина, което позволява и отглеждането му в домашни условия.

Амарантът е лесен за отглеждане. Не изисква особени грижи и специален режим. Приспособява се към различни видове почва.

Семената на амаранта имат много висока хранителна стойност. Те съдържат полезни фитопротеини, богати на лизин. Те носят на организма незаменими аминокиселини.

Местоположение

Амарантът обича светлината, затова го поставете на място, което е добре огрято поне по 7-8 часа на ден.

Температура

Свързани статии

Растението е топлолюбиво. През лятото може да го изнесете на терасата, където да събира слънчеви лъчи възможно най-много. Добре е през цялата година да му бъде осигурена температура не по-ниска от 15 градуса.

Поливане

Поливането е умерено. Почвата не трябва да пресъхва. Поливайте всеки ден в малки количества или през ден.

Размножаване


Размножаването става чрез семена. Посяването им трябва да е във влажна и наторена с минерални торове почва. Мястото задължително трябва да е на пряка слънчева светлина, за да израсне растението по-бързо и силно.

Коментирай