Цветя

Наричайте я хоя, восъче или восъчно цвете – все е красива!

Как да отглеждаме хоята?

13.05.2015г. / 09 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хоята е род, съдържащ над 200-300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. Широко разпространени са в Южна Азия, Индия, югоизточен Китай, чак до Австралия и Полинезия.

Често хоята бива наричана восъче, восъчно цвете или восъчно растение. Името хоя произлиза от това на ботаника Томас Хой, в чиято чест неговият приятел ботаникът Робърт Браун нарича цветето.

Хоята е вечнозелена. Подходяща е за каскадни градински или саксийни ансамбли. Отглежда се също като увивно и катерливо растение. Листата на хоята са насрещно разположени с големина до 30 см. Типично сукулентни са.

Цветовете са събрани в грозд, а нюансите на цъфтежа варират от бяло до кремаво, жълто, зеленикаво, розово и червено.


Хоята цъфти през лятото, а цветовете са наистина уникални и привлекателни за окото.

Свързани статии

Температура

Нощната температура е добре да бъде от порядъка на 15 градуса, а дневната около 21. Това са оптималните градуси, като разбира се се допускат и по-високи, тъй като цветето е тропическо.

Местоположение

За доброто развитие на хоята е необходимо да я поставите на светло място, огряно поне 4 часа от непряка слънчева светлина. Отглеждане без пряка светлина също е възможно, но е по-добре да е осветено, заради цветовете. Важно е да пазите восъчето от силното обедно слънце.

Мястото, което ще изберете трябва да е добре предпазено от течение. Ако е прекалено тъмно, цветето няма да цъфне. Когато цъфти, не променяйте местоположението.

Почва


Почвата, необходима за правилното развитие на хоята е градинска пръст, задължително снабдена с добър дренаж.

Поливане

Полива се редовно с умерено количество вода, за да не подгизне. Почвата трябва да е винаги влажна, но не мокра. През зимния сезон поливането се намалява.

Торене


Торете 2-3 пъти месечно за най-добри резултати.

Размножаване

Хоята се размножава лесно чрез резници. Част от стъблото с един или повече листа се вкоренява бързо във вода или влажен пясък. Ако изберете вкореняване във вода, поставете в шише с алуминиево фолио. Коренчетата ще се появят след десетина дни при температура от порядъка на 25 градуса.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай