Цветя

Аламанда – изящната отровница

Как да отглеждаме аламандата?

26.05.2015г. / 16 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Аламандата, наричана още златна камбана, е красиво увивно растение, което е силно отровно във всичките си части, дори цветовете. Тя произлиза от семейство Олеандрови. Родината й е тропическа Америка.

Аламандата е едно от най-красивите екзотични растения, които обожават типичните оранжерийни условия – влагата и топлината.

Местоположение


Прекрасното тропическо цвете обича светлината. През лятото му е нужно пълноценно слънчево осветление.

През есента, когато активният период приключи, аламандата трябва отново да се държи на осветено място, но не на пряка слънчева светлина.

Температура

Аламандата е топлолюбива. През лятото оптималните температури за нея са между 20 и 25 градуса, а през зимата – не по-малко от 14.

Поливане


Споменахме, че аламандата е тропическо растение и обича влагата. Поливането е обилно в летния период. Почвата не трябва да се оставя да пресъхне в никакъв случай. През есента и зимата поливането става умерено. Най-добре да се полива, само когато почвата позасъхне.

Влажността на въздуха е от голямо значение. Важно е в периода на растеж от март до август растението да се пръска обилно с вода, но да се внимава водата да не попада върху цветовете.

Торене

Аламандата се тори през няколко седмици през топлия сезон. Използват се торове за декоративни цъфтящи растения.

Свързани статии

Пресаждане

Пресажда се всяка година преди активния период – около февруари – март. Клонките се подрязват, за да се провокира интензивен растеж и цъфтеж.

Почва

Почвата на аламандата е добре да бъде богата и хранителна. За най-добри резултати изберете смес от 1 част горска почва, 1 част хумус и 1 част пясък.

Размножаване

Размножаването става чрез резници, отрязани през пролетта. Те трябва да бъдат вкоренени на стайна температура при подгряване на почвата. Аламандата расте много бързо и затова, ако забележите корени, излизащи от саксията, трябва да я пресадите в друга, по-голяма саксия.

Снимки: Wikimedia Commons


Коментирай