Цветя

Бровалия – виолетово украшение за дома

Как да отглеждаме бровалията?

30.05.2015г. / 09 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Бровалията е красиво градинско цвете от семейство Картофови. Нейната родина е Южна Америка. В дивата природа цъфти като малко храстче. Достига височина не повече от метър. Градинските видове дори не надвишават 20-30 см.

Бровалията цъфти от юли до септември. Цветовете й са разнообразни. Най-често срещани са лилавите, но съществуват и светлосини, бели и лилави сортове.

Местоположение


Това красиво цвете-полухраст обича светлината, но непряката. Позиционирайте я на косвено огряно от слънцето място в дома или градината.

Свързани статии

Температура

Топлината не й понася. Ако градусите са прекалено високи, цветовете и листата повяхват. През зимата най-добре бровалията се чувства между 16 и 18 градуса, а през лятото – около 25.

Поливане

Поливането през лятото е обилно, а през зимата – по-оскъдно. Въпреки че това растение произхожда от Южна Америка, високата влажност не му е любима. Добре е да поддържате умерена влажност на въздуха. Периодично пръскайте бровалията с пулверизатор.

Почва


Най-подходяща е почвената смес, съдържаща пясък, торф и оборски тор. Добре е да торите с минерален тор за цъфтящи растения на всеки 2-3 седмици.

Размножаване

Размножаването става чрез резници през лятото. Възможно е и размножаване със семена през пролетта.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай