Цветя

Колерия – леко претенциозна, но прелестна!

Как да отглеждаме колерията?

16.06.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Колерията е нежно и интересно цвете, родината на което е Централна и Южна Америка. В природата се срещат около 50 вида от това красиво тревисто растение, цъфтящо с бледорозови, червени, оранжеви, пурпурно-кафяви или „напръскани“ на точици цветове.

Обикновено цветовете са единични. Имат продълговата форма на камбанка. Разположени са централно на края на стъблото. Колерията цъфти доста дълго – от март до октомври, ако бъде гледана подобаващо.

През зимата растението е в покой. Тогава се подрязва цялата му стъблена част.

Светлина


Задължително поставяйте колерията на сянка, полусянка или непряка слънчева светлина. Директното греене на слънчевите лъчи я убива.

Температура

За предпочитане е да поддържате умерена температура. През лятото оптималните градуси са 24, а през зимата – не по-малко от 15 до 18. Не трябва да падат под 12 – това е критичната точка на измръзване на колерията.

Поливане


Поливането също е умерено. По време на цъфтежа се полива ежедневно. През зимата в латентния период поливанията се разреждат. Важно е да се полива с хладка вода.

Влажност

Колерията не обича вода върху повърхността си, така че в никакъв случай не пръскайте нито листата, нито цветовете.

Влажността на въздуха обаче е от значение. Добре е в помещението да се поддържат оранжерийни условия без да се допуска пръскане и мокрене на растението.

Свързани статии

Торене

По време на активния период на цъфтеж колерията се тори всяка седмица с минерални торове за цъфтящи растения. През зимата не е необходимо наторяване.

Пресаждане

Всяка година в началото на пролетта през март-април се пресажда. С всяка изминала година увеличавайте размера на саксията. Важно е саксиите да са плитки.

Размножаване

Размножаването става чрез засаждане на издънки. Това става през февруари-март, най-късно през април. Издънките се заравят в пръстта на дълбочина 3 см.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай