Цветя

Растения, които няма да се „обидят“, ако ги пренебрегнете

Кои са най-лесните за отглеждане растения?

19.06.2015г. / 14 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Искате да си имате красиви растения и цветя на прозореца или балкона, но винаги успявате да ги убиете с разсеяността си?

Не се безпокойте! Има растения, които можете спокойно да пренебрегнете с дни! Те нямат нужда от често поливане и могат отлично да се справят сами с вашето градинарско нехайство.

Кои са най-лесните за отглеждане растения и цветя?

Сукуленти


Тези восъчни геометрични красавици със сигурност няма да ви се разсърдят, ако забравите да ги полеете. Дори ще се почувстват като у дома си.

Кактусите, алоето, хоята, каланхоето, рохеята – всички те спадат към тази група стайни растения с месести листа. В тях се задържа достатъчно количество течности, което позволява рядко поливане.

Замиокулкас


Това красиво растение има високо зелено стъбло и жилави листа. Можете да го оставите на умерена слънчева светлина, но и по-силната няма да му навреди. Подходящо е както за дома, така и за офиса. Хубавото е, че предпочита сухата почва и не загива лесно от липса на поливане.

Потос


Потосът се нарича още листна лоза. Той е много издръжлив и много хора го предпочитат за отглеждане именно заради това. Може с лекота да се справи с ниска осветеност и няма да изсъхне, ако забравите да го поливате няколко дни. Дори почвата да изсъхне напълно, няма страшно.

Палма конска опашка


Родината й е Мексико. Тази интересна палма получава името си заради особената си форма. В характерното си дебело стъбло, палмата конска опашка съхранява големи количества вода. Можете да я оставите без поливане дори седмици.

Змийско растение


Един от прякорите на това растение е „свекървин език“ или „тъщин език“. Няма да обясняваме защо!

Змийското растение е популярен избор сред градинарите и любителите на живите домашни растения именно заради лесната си поддръжка.

Въздушни растения


 

Свързани статии

Въздушните растения се наричат така, защото често растат на недостъпни и нетипични места. Тиландсията, например, в природата расте върху други растения, обикновено големи дървета.

Те са непретенциозни предвид особените места, на които растат. Намират хранителни вещества на трудни и недостъпни места и нямат нужда от често поливане.

Бегонии


Бегонията е харесвана не само заради чудния си цвят, но и заради лесното отглеждане и непретенциозния й нрав.

Различните видове бегонии ще красят балкона или градината ви през целите пролет и лято. Не изискват често поливане, през зимата дори по-малко. Цъфтят в различни цветове и форми.

Китайско вечнозелено растение


Китайският евъргрийн е вечнозелено растение, идеално за отглеждане в непретенциозна среда. Тези растения могат да понасят липса на светлина, липса на вода и липса на обогатяване на почвата.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай