Цветя

Адениум – пустинната роза

Как да отглеждаме адениума?

06.07.2015г. / 16 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Адениумът е известен още с името пустинна роза. Това растение е изключително интересно и с причудливи форми.

Родината му е Централна и Южна Америка. Представителите на този род се причисляват към групата на дървоподобните, стъблени сукуленти. Култивираните видове, пригодени за домашно отглеждане, са доста капризни.

Те израстват на височина не повече от 35 см. Адениумът е получил названието си пустинна роза заради цветовете, които приличат на малки розички. Сокът на адениума е силно отровен, затова трябва да се внимава с докосването му.

Температура


Адениумът обича топлината. Развива се най-добре при температура между 25 и27 градуса. През зимата градусите не трябва да падат под 10. При прекалено ниски температури кореновата система на растението загива.

През лятото се поставя на въздух. Така вирее най-добре.

Светлина

Необходима е много интензивна светлина. Преките слънчеви лъчи са задължителни. Подходящо е южното изложение. След като премине зимният сезон, не излагайте адениума директно на слънце. Добре е това да става постепенно.

Поливане


След като листата на адениума опадат, поливането спира. Изчаква се до образуването на нови листа. Тъй като адениумът е сукулент, поливането през лятото е умерено. През най-горещите летни дни се полива само веднъж седмично.

Свързани статии

Много е чувствителен към прекомерното поливане, затова трябва да се внимава.

Периодични оросявайте адениума с пулверизатор. По време на цъфтежа избягвайте пръскане.

Наторяване

Подхранва се всеки път, когато се образуват нови листа или цветове. Избирайте специални торове за кактуси, разтворени във вода преди поливане. Средно подхранването става веднъж месечно.

Пресаждане


Пустинната роза се пресажда всяка година в по-киселинна почва, която трябва да е по-рохка. Глинестите почви също са подходящи. В тях трябва да се добави само малко речен пясък. Задължително е саксията да е снабдена с добър дренаж. След като пресадите, полейте след седмица, не веднага.

Размножаване

Адениумът се размножава чрез семена, резници или калеми. Семената на адениума губят своята жизнеспособност при дълго престояване. Най-добре прорастват при затоплена почва.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай