Цветя

Жасмин – естествен ароматизатор за дома

Как да отглеждаме жасмина?

07.07.2015г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Жасминът е добре познато цвете. Съществуват над 300 вида жасмин, един от които лечебен. Като саксийни видове за отглеждане в дома и градината са подходящи многоцветният и първоцветният жасмин. Жасмин самбак (jasminum sambac) пък представлява увивно растение, подобно на лиана, което вирее чудесно в градината.

Всички видове жасмин са от семейство Маслинови. Родината им е Азия, Арабския полуостров, Закавказието и Северен Китай. Срещат се освен лиани и храсти, вечнозелени и листопадни видове.

Въпреки разнообразието на жасмините, ароматът им е сходен. Той е повече от прекрасен, затова е и много подходящ за отглеждане у дома.

Жасминът, който се отглежда най-често в домашни условия е арабският. Той може да расте както на слънце във вид на малко храстче, така и като лиана на по-сенчесто място. Листата му са дълги около 10 см и имат овална, леко заострена форма.

Цветовете са малки и събрани в рехави съцветия. При някои видове са единични. Най-често са бели и жълти на цвят.

Температура

Най-добре жасминът вирее на температура от порядъка на 20 градуса.

Поливане

През лятото, когато температурите са по-високи, се налага ежедневно пулверизиране. През пролетта и лятото се полива редовно и умерено. Почвата трябва да се държи леко влажна, не мокра.

През есента и зимата поливането е по-малко, но отново ежедневно.

Наторяване


Торенето е добре да се случва на всеки 2 седмици. Подходящи торови смеси са тези, богати на фосфор. Той помага за развитието на цветовете и младите пъпки.

Свързани статии

Пресаждане

Пресаждането се прави напролет, след като жасминът прецъфти.

Светлина

Жасминът обича слънчеви и полусенчести места. Източното и западното разположение са най-подходящи. Осигурете му около 4 часа пряка слънчева светлина на ден, за предпочитане в по-ранните часове.

Размножаване

Размножаването става лесно чрез семена или резници през пролетта и лятото.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Марияна ( преди 8 години )
Бихте ли ми казали откъде може да се купи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар