Цветя

Глоба – как да отглеждаме красивата тропическа фея?

Какви специални грижи да полагаме за глобата?

23.07.2015г. / 10 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Глоба, не за паркинг или нарушение, а в саксия. Що е то? Глобата е прекрасно и нежно растение с още по-прекрасни цветове.

То цъфти в различни нюанси, като най-разпространени са розовите, жълтите, белите, лилавите.

Глобата произлиза от тропическите райони на Южна и Югоизточна Азия. Всички видове са влаголюбиви поради този факт и обожават прякото огряване от слънчевата светлина. Тези „изисквания“ на глобата често предизвикват трудности в домашното й отглеждане. Затова, ако имате подходяща градинска площ, глобата ще ви е благодарна да я позиционирате там.

Ако успеете да осигурите достатъчно влага и светлина можете успешно да я отглеждате и у дома.

Местоположение


Както стана ясно, глобата предпочита да бъде огряна през целия ден от преките слънчеви лъчи. Поставете я най-добре на южна тераса или прозорец, който обаче е снабден с външен перваз. Така топлината ще може да се просмуква директно в растението.

Светлина

Светлината трябва да е целодневна, интензивна, обилна и директна.

Температура


Най-подходящата температура за глобата не е прекалено високата, въпреки факта, че произходът й е от тропиците. Най-добре цветето вирее на температура между 25 и 28 градуса. Важно е през зимата градусите да не падат под 15, защото растението не цъфти, а и може да се разболее.

Поливане

Поливането е умерено, ежедневно с вода със стайна температура. Почвата в саксията или в градината трябва да е постоянно влажна, но добре дренирана. През зимата поливането става по-рядко. Почвата дори се оставя да се позасуши, но не прекалено.

Пулверизиране

Свързани статии

Освен че е добре да пръскате листата на глобата от време на време, можете и да направите друг трик за създаване на влажна атмосфера около растението. Сложете чинийка с вода под подложката на саксията. Така в летните жеги водата ще се изпарява и ще повишава влажността около глобата.

Почва

Почвата е добре да бъде лека и обогатена. Градинските почви са подходящи, но и по-глинестите също, тъй като местностите, от които произлиза глобата са именно с такива почви.

Размножаване


Размножаването става чрез разделяне на коренището. Добре е да се направи преди есента. Обикновено е препоръчително да се разделят най-буйно разрасналите се туфи.

Снимка: iStock; Wikimedia Commons

Коментирай