Цветя

Перуника или ирис – синьото око на градината

Как да украсим дома и градината с красива перуника?

06.08.2015г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Перуниката, наричана още ирис, е красиво градинско цвете от семейство Перуникови. Известни са повече от 300 вида перуники. Срещат се в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка. 

У нас най-разпространен вид е перуника германика (Iris germanica). Листата му имат мечовидна форма, а цветовете най-често са в сини, виолетови, кремави и бели нюанси. Перуниката или ирисът цъфти в края на пролетта до началото на лятото. 

Листата на повечето видове са продълговати, някои са покрити с власинки. Интересното при перуниките е, че цветовете им са обагрени с множество наподобяващи жили линии, които имат за цел да упътят насекомите към нектара. 

Светлина и местоположение


Перуниката има нужда от много голямо количество светлина през целия ден. Затова е добре да изберете място, пряко огряно от слънчевата светлина. Съвсем леката шарена сянка също е поносима. 

Почва

Почвата за ириса трябва да е много добре пропусклива. Постарайте се да осигурите качествен дренаж на дъното на саксията. Ако отглеждате перуниката в градина, при засаждането смесете градинската почва с малко пясък за по-добро отцеждане. 

Перуниката е издръжливо растение, така че може да вирее и при по-сурови, каменисти почви.

Поливане

Свързани статии

Поливането е умерено, тъй като перуниката не обича влагата. Поливайте, когато забележите, че почвата вече е засъхнала. 

Температура

Оптималната температура за ириса е умерената. Границите на градусите трябва да се вместват приблизително между 10 и 25. 

Размножаване


Перуниките имат два вида коренов орган – луковици и коренища. При тези с коренища размножаването става чрез разделяне на туфите. Луковичните се засаждат в началото на ранната пролет или през есента. Младите луковици се засаждат на разстояние около 25 см една от друга.

Снимки: Wikimedia Commons; Wikipedia

Коментирай