Цветя

Фуксия или обички - нежната камбанка в дома

Какви специални грижи са необходими за отглеждането на фуксията?

16.08.2015г. / 15 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Фуксията е много красив храст, отглеждан най-често като саксийно растение. У нас го наричаме „обички“ заради характерната висяща форма на цветовете му, наподобяващи камбанки. 

Фуксията цъфти най-често в червени, лилави, бели тонове. Клонките й са висящи, а листата малки и издължени. Това прекрасно растение вирее много добре на умерен климат, какъвто имаме тук. 

Местоположение и осветление

 

Ако отглеждате фуксията у дома, поставете я на много добре осветен източен или западен прозорец, но не с пряка светлина. Ако сте решили да я засадите в градината, изберете сенчесто място, защитено от силни ветрове. Важно е и да няма пряк досег със силните обедни лъчи. 

Поливане

Фуксията се полива  умерено, само когато почвата започне да засъхва. С наближаването на зимата поливането се разредява, за да се подготви растението за презимуване. 

Температура

 

Не понася жегите. Предпочита малко по-хладните температури, иначе спира да цъфти. През зимата най-подходящи са градуси от порядъка на 12-13, а през лятото – не повече от 21-22. Ако температурата нарасне още, цъфтежът спира.

Размножаване

Размножаването става чрез семена или чрез отрязване на връхно клонче. Семената се засаждат през пролетта. Покълването става около 21-я до 28-я ден. Необходимата температура за процеса е между 21 и 24 градуса. Важно е пръстта да се натисне добре с ръка, а след това да се поставят семената почти на повърхността.

Ако размножаването е чрез разсаждане на клонка, изберете млада такава с поне 2-3 листа на нея. Важно е да е висока около 15 см. Засаждането отново става през пролетта. Клончето се засажда във влажна, гниеща почва. Покрийте клончето с найлон след като сте го засадили и го поставете на непряка силна светлина.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време