Цветя

Хортензия – пищност и преливащ цвят

Как да отглеждаме един от най-красивите цветни храсти – хортензията?

29.09.2015г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Хортензията е сред най-красивите храсти, които биха могли да украсят градината или балкона ви. Най-хубавото при нея е, че от един и същи храст „бликат“ разноцветни нюанси – божествено!

Хортензията се причислява към Семейство Змиярникови. За нейна родина се смятат Азия, Северна Америка и Япония.

Съществуват повече от 90 вида хортензии, цъфтящи в синьо, бяло, лилаво, зелено, розово, както и в смесени цветове.

Хортензиите са храсти, обикновено цъфтящи с големи цветни туфи, всяка от които достигаща до 20-30 см в диаметър. Листата са с овална форма и назъбени краища. Ако отглеждате хортензията грижливо, тя ще цъфти от началото на пролетта чак до есента.

Температура

През зимата растението се държи на хладно място, ако се отглежда в саксия или кашпа. Градусите трябва да са около 6-8. През лятото е добре да изнесете хортензията на въздух.

Местоположение и светлина

Хортензията обича ярка, но не пряка светлина. Поставете я на полусенчесто или огряно от слънцето през половината ден място.

Поливане

Поливането е обилно през активния период от пролетта до есента. Ориентир е почвата – когато тя започне да засъхва леко е време да напоите обилно. Важно е да не оставяте почвата да изсъхне напълно, защото тогава растението загива.

Влажност

Не е необходимо да пулверизирате непрекъснато, но е добре да го правите от време на време като внимавате да не мокрите прекалено цвета.

Почва и наторяване

Свързани статии

Хортензията не е претенциозна откъм почва. Градинските почви са подходящи за нея. Наторявайте от време на време с минерални торове или органичен тор веднага след поливане. През зимния период не е необходимо да наторявате. Прави се единствено непосредствено преди цъфтежа.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез резници. Взимат се от клонки с най-малко 2-3 листа. Вкореняват се в пясък след 15 до 20 дни.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати