Цветя

Азалия – буен букет от цветове за дома

Как правилно да отглеждаме азалията?

02.10.2015г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Азалията е прекрасен вечнозелен нискорастящ храст с още по-красив цъфтеж. Родината й е остров Ява. Пренасянето на азалията в Европа в миналото се случило изключително трудно заради неспособността на това китно растение да се приспособи към европейските климатични условия.

Съществуват много видове азалии, успешно адаптирани след дългосрочна селекция и хибридизация. Азалията цъфти предимно в розови и червени цветове, но се срещат лилави, бели, кремави нюанси.

За да разцъфнат повече цветове трябва да се изрежат първите им връхни пъпки. Това се прави приблизително около 40 дни след цъфтежа, когато на младите клонки се появи четвърта двойка листа, според aquamat2000.com.

Местоположение и светлина

Не поставяйте азалията на пряко огряно от слънцето място. Изберете ярката, но непряка светлина. Най-подходящи са северните прозорци и первази.

Температура

Азалията расте и цъфти най-добре при температури между 15 и 18 градуса. Прекомерните жеги, както и екстремните студове убиват азалията.

Почва и наторяване

Добре е почвата за азалията да е с киселинна консистенция. Най-подходящи са иглолистната почва или торфените смеси. Ако отглеждате азалията от младо растение е хубаво да я пресаждате всяка година, за да се развие буйно.

За наторяване използвайте течни минерални торове на всеки 2-3 седмици. Има специални течни торове за азалия и рододендрон.

Поливане и влажност

Поливането е ежедневно и умерено. Важно е да поливате с престояла вода, не с източена директно от водопровода. Добре е да се пулверизира от време на време, но не в активния период на цъфтеж.

Имайте предвид, че прекомерната влага вреди на азалията, както и засушаването.

Размножаване

Размножаването на азалията става предимно чрез резници. Вкореняването обаче става трудно, както и съхранението на растението през първите 2-3 години до цъфтежа. Затова е най-добре да си закупите възрастно растение с добре оформена корона.

Снимки: Wikimedia Commons; Wikipedia

Коментирай