Цветя

Лагерстремия или индийски люляк

Как да отглеждаме лагерстремията

25.11.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Лагерстремията или наричана още индийски люляк е изключително красив градински храст. Цъфти в прекрасни ярки цветове и е чудно украшение за двора.

Расте на височина до около 8 метра и спокойно може да се нарече декоративно дърво или храст. Не е вечнозелено, листата на лагерстремията падат през есента. Те са ярки, светлозелени и лъскави.

Цветовете варират от розово, до лилаво, червено и дори бяло. Лагерстремията цъфти от август до октомври, което носи цвят и украса на дома и градината ви до късна есен.

Местоположение и светлина

Изберете добре огряно от слънцето място за лагерстремията. Тя обича пряката слънчева светлина. Ако нямате подходящо място, поне изберете такова до бяла стена, която да отразява светлината към растението.

Температура

Подходящи са умерени до високи температури. Лагерстремията обича топлината. Важно е мястото, което ще изберете да е не само добре огряно и светло, но и добре защитено от течение.

Поливане

В периода на израстване на лагерстремията е важна обилната влага. Поливането става ежедневно и обилно. Не трябва да се създават условия за задръжка на вода обаче, защото корените загниват. Перфектният дренаж е от голямо значение.

Свързани статии

Почва

Най-подходящата почва за лагерстремията е глинестата песъчлива почва. Тя се напоява много лесно и задържа много влага, затова дренажът е много важен.

Наторяване

По време на активния растеж лагерстремията трябва да се наторява на всеки 2 до 4 седмици. След това наторяването става от време на време и не е задължително.

Размножаване

Размножаването става чрез резници и семена. Резниците се взимат през август и е добре да са връхни. Потапят се във вода или мокър пясък, след това се вкореняват в средно дълбоки съдове.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай