Цветя

Милтония – лесна за отглеждане орхидея

Как да отглеждаме милтонията?

02.12.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Милтонията е красива и нежна родственичка на орхидеите. Тя се причислява към семейство Орхидеи. Родината й са тропическите райони на Америка и Азия. На външен вид наподобява малко теменужка, но по същество се различава от нея.

Цъфти в прекрасни лилави, червени, бели и розови нюанси като характерни са белите контури около и вътре в цвета.

Листата й са светлозелени и продълговати. Цветовете са около 10 см в диаметър.

Милтонията е доста по-лесна за отглеждане от останалите орхидеи. Цъфти през лятото и есента.

Местоположение и светлина

Милтонията се нуждае от обилна светлина. През активния летен сезон можете да я оставите на пряко огряно от слънцето място, но в най-горещите дни има нужда от леко засенчване. Иначе разпръснатата ярка светлина е най-подходяща.

Важно е мястото, което ще изберете да не е прекалено защитено от течение. Милтонията се нуждае от движение на въздуха.

Температура

През лятото температурата за милтонията трябва да е от порядъка на 25-26 градуса през деня и около 18 през нощта. През студените зимни месеци трябва да се постараете да осигурите също по-високи градуси – около 20-21. Абсолютният минимум е 13 градуса, въпреки че милтонията е латентна през зимния период.

Поливане и влажност

Почвата на милтонията не трябва да изсъхва. През лятото се полива обилно и редовно. През есента постепенно поливането намалява до почти пълното му спиране през зимата. Въпреки това почвата не трябва да изсъхва напълно и да се напуква.

Дренажът е от огромно значение срещу прогниването на кореновата система. Почвата трябва да се оттича много добре без да задържа вода.

Милтонията обича високата влажност от порядъка на 85% средно, така че пулверизирайте листата от време на време. Ако ви е страх да не пострада цветът, пулверизирайте въздуха около нея.

Почва

Най-подходящата почва за милтонията е именно тази с бърза филтрация и дренаж – смес от борови корички, перлит, дървени въглища и смес от дървесно-папратова почва с висок процент на фибри.

Наторяване

На 2 седмици наторявайте с минерални торове за орхидеи по указаната дозировка.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез разделяне на така наречените въздушни корени – тези, които са се подали над почвата с времето.

Важно: В сезона на изкуственото отопление с парно или климатици е от огромно значение милтонията да не стои в близост до отоплителни уреди. Ако стаята се отоплява изкуствено е от огромно значение влажността да се повишава непрекъснато.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Теодора ( преди 3 години )
Интересна статия, пълна с неточности. Не знам дали сте наясно, че сте показали снимки на 2 различни рода орхидеи - Милтония и Милтониопсис. В отглеждането им има огромна разлика. Прилагам линк от сигурен източник, ако желаете може да си покоригирате статията aos.org/orchids/orchids-a-to-z/letter-m/miltonia.aspxОт редакцията:Благодарим за забележката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар