Цветя

Хитро поливане на цветя с кубчета лед

За какво помага този начин на поливане?

19.06.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: youtube

Снимка: youtube

Поливането на растенията е деликатна работа. Някои растения не понасят подгизването на почвата. Затова трябва много да се внимава, ако искате да запазите любимото си растение живо.

Освен всичко останало, при обилното поливане заедно с водата в почвата навлизат много бактерии и микроорганизми. Влагата в почвата и оттеклата се в чинийка на саксията вода създават условия за размножаване на тези бактерии.

Ето защо трябва да опитате алтернативен начин за поливане, който отделя водата малко по малко в почвата като дава възможност на кореновата система на растението да поеме бавно и качествено постъпилите течности.

Такъв един метод е поливането чрез ледени кубчета.

Не се притеснявайте, ледените кубчета няма да убият цветята ви. Дори напротив, според много любители градинари в социалните мрежи кубчетата лед са спасили орхидеите им от загиване. А знаем, че тези цветя са доста капризни и трудни за отглеждане.

Снимка: greenhornwisdom.wordpress.com

Какво трябва да направите?

Просто поставете няколко кубчета лед в саксията. Температурата в помещението ще ги разтопи бавно и ще даде време на почвата и корените да попият качествено водата без тя да се задържа прекомерно в саксията.

Растенията ви ще са ви много благодарни за тази глезотия. Правете този начин на поливане 2 пъти седмично освен редовните поливания, от които растенията се нуждаят според характеристиките си. При някои невлаголюбиви растения може да поливате само по този начин.

Коментирай