Цветя

Якобиния – екзотична „бразилка“ в дома

Как да отглеждаме якобинията?

22.07.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Якобинията се нарича още юстиция. Нейната родина е Южна Америка. Среща се най-вече в Бразилия. Достига до средна височина не повече от метър и половина, което я прави идеална за дома и градината.

Цветовете на якобинията са много нестандартни и интересни. Цъфти предимно в червено и розово. Срещат се и в жълти, оранжеви и бели тонове.

Местоположение и светлина

Якобинията предпочита добре огрени от слънчева светлина места, затова е добре да я разположите на източни или западни первази или балкони. Пряката светлина е най-подходяща за това цвете, за да цъфти обилно и свежо.

Температура

Умерената температура е най-подходяща. През лятото не трябва да надвишава 25-26 градуса, а през зимата да не пада под 15 градуса.

Поливане

Поливането в топлите месеци е редовно и обилно. Якобинията обича високата влажност на въздуха предвид това, че родината ѝ е джунглата на Южна Америка. Ето защо трябва да пръскате листата ѝ с пулверизатор периодично.

През зимата поливането се намалява до умерено.

Свързани статии

Почва

Поради необходимостта от обилно поливане почвата за якобинията трябва да е много добре дренирана и пропусклива, за да не подгизва. Смес от пясък, чимовка, листовка и натурален оборски тор е най-подходяща.

Пресаждане и размножаване

Пресаждането е добре да става всяка пролет. Размножаването се прави най-добре чрез разсаждане на резници. Първоначално се поставят във влажен пясък и след като пуснат коренчета се вкореняват в нормален почвен субстрат.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай