Цветя

Маранта – винаги неповторима!

Как да отглеждаме марантата?

14.09.2016г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Марантата е много интересно растение със забележителни листа. Те са дори по-интересни от някои цветове на цъфтящи растения.

Родината на марантата е Бразилия и тропическите региони на Латинска Америка. Листата на марантата са много разнообразни. Повечето са с характерна шарка по средата, наподобяваща гръбначен стълб. Линиите по листата са в различни цветове и се открояват от цвета на самото листо.

Листата са кожести и плътни. При някои видове се наблюдават и петънца, червени линии, а дори и съчетание от повече от два цвята. Съществуват маранти и с червена окраска на листата. Те са особено ефектни с топлите си цветове.

Марантата реагира по много интересен начин на светлината. При обилно огряване листата ѝ падат надолу и се разтварят. При по-тъмни условия пък се вдигат нагоре и образуват нещо като розетка.

Местоположение и светлина

Марантата не се нуждае от обилна светлина. Ако я поставите на светъл перваз, просто листата ѝ ще станат по-бледи и светлозелени. Ако обаче я поставите в тъмна част от помещението, листата ѝ ще добият тъмна окраска, клоняща към червено или кафяво в зависимост от вида.

Поливане

Поливането е препоръчително да е с престояла вода, но не застояла. Тъй като марантата води произхода си от тропиците, високата влажност на въздуха е от голямо значение за нея. От време на време пръскайте листата с пулверизатор. Поливайте по-оскъдно и не всеки ден. Когато почвата започне леко да се засушава (но не прекалено) е време за поливане.

Температура

Подходящата температура за марантата е от порядъка на 20-22 градуса. Не мислете, че щом е тропическо растение са ѝ необходими високи температури. Това важи през цялата година.

Свързани статии

Почва

Почвената смес е препоръчително да бъде от торф, натурален оборски тор, малко пясък и листовка. Важно е да е добре дренирана, тъй като марантата не обича твърде влажна почва.

Размножаване

Размножаването на марантата става най-лесно чрез издънки, които се взимат при пресаждането през пролетта. Потопете ги в чаша с вода за известно време, докато пуснат корени и ги засадете. Можете да ги поставите и в мокър пясък.

Снимки: wikimedia commons; iStock

Коментирай