Цветя

Алпийският сняг – красив домашен храст

Как да отглеждаме така наречения алпийски сняг (euphorbia marginata)?

27.09.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Алпийският сняг е много интересно растение. Латинското му наименование е Euphorbia marginata и родината му е Северна Америка. Принадлежи към семейство Млечкови.

Този малък храст е атрактивен не заради цветовете си, а заради листата. Характерната им сиво-бяла окраска по ръбовете придава усещането, че са посипани със сняг. Иначе цветовете са много малки и незначителни, почти незабележими.

Алпийският сняг цъфти от юли до октомври. Сравнително непретенциозен е и се отглежда лесно.

Местоположение и светлина

Алпийският сняг обича директната слънчева светлина, затова е добре да го поставите на възможно най-добре огрените первази в дома си. За предпочитане са западните и южните балкони и прозорци. Ако застудее прекалено много го приберете на топло, защото не понася измръзване, особено през нощта.

Поливане

Поливането е добре да е сравнително рядко – само когато почвата се засуши прекалено. Алпийският сняг се полива с малко вода през няколко дни.

Температура

Предпочита умерената температура без резки колебания. Ниските градуси през есента и зимата могат да повлияят негативно на растението. Препоръчително е да се поддържа температура в рамките на 20-24 градуса.

Почва

Не се изисква специална почва за засаждането на алпийския сняг. Важно е сместа да е пропусклива, добре дренирана и рохка. Подхранвайте от време на време с течни торове, но и да не го правите, растението няма да пострада особено.

Размножаване

Алпийският сняг се води многогодишно растение, въпреки че в повечето случаи се отглежда като едногодишно. Ето защо размножаването чрез семена е най-удачен вариант. Засяват се през април-май. След като покълнат се преместват в по-големи саксии като е важно да се спази поне 30 см отстояние за всяко растение, ако са в една голяма кашпа или ако са в самостоятелна саксия – тя трябва да е достатъчно широка.

* * *
Снимки: iStock; wikimedia commons

Коментирай
Свободно време