Цветя

Фритилария – красива камбанка

Как да отглеждаме фритиларията?

09.10.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Фритиларията е много красиво и нежно цвете. Тя е луковично растение от семейство Кремови/Лилиеви. За нейна родина се смятат териториите на Афганистан, Иран, Хималаите. Среща се предимно в тревисти райони, което прави Европа прекрасен дом за това чудно цвете.

Фритиларията се отглежда много лесно. Не е претенциозна и вирее добре по нашите ширини. Отглежда се както като едногодишно, така и като многогодишно растение. Цветовете ѝ приличат на обърнати чашки или едри камбанки. Нюансите, в които цъфти фритиларията са червено, розово, бяло, кремаво, жълто, зелено, лилаво. Съществуват и пъстри видове със смесени разцветки.

Фритиларията цъфти през пролетта като засаждането на луковиците става рано напролет или преди края на зимата.

Местоположение и светлина

Фритиларията обича пряката светлина, но вирее и на полусянка. Ето защо можете да я поставите на източни или западни первази.

Поливане

Поливането на фритиларията е умерено и редовно през активния период на цъфтеж. След като той премине, поливането се разрежда. Важно е почвата да е винаги леко влажна, но никога подгизнала, защото луковиците загниват.

Температура

Подходящата за фритиларията температура е умерената. Вирее много добре на градуси от порядъка на 20-25 през лятото и 12-17 през зимата.

Почва

Почвата за фритиларията трябва да е глинеста с много добър дренаж, за да не се задържа вода. Добре е да се наторява от време на време, най-вече в началото на растежа. След това подхранванията се разреждат.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването става чрез семена или чрез разделяне на младите растения от старите. Можете да посеете семената в края на есента или в най-ранна пролет. Поставят се в градинска пръст с малко пясък.

Ако имате луковици, засадете ги през есента на дълбочина около 15 см в подобна почвена смес.

Важни съвети

Както при повечето луковични растения, така и при фритиларията е важно изсъхналите цветове да се премахват чрез изрязване, за да не се разпръснат семената. Другото важно нещо е да не се изскубват изсъхналите листа, защото именно те дават хранителни вещества на луковиците. Оставете всички изсъхнали листа, независимо дали ви харесва гледката или не.

Снимки: wikimedia commons; iStock

Коментирай