Цветя

Адиантум – най-красивият сред папратите

Как да отглеждаме адиантума?

12.10.2016г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Адиантум е един от най-красивите видове папрат. Той е изключително студоустойчив и поради тази причина лесно се отглежда и на открито у нас през зимата. Стъблата му са пълзящи, а листата по-широки от тези на останалите папрати и имат неравномерна назъбена форма.

Стъблата на адиантума са покрити с восъчен налеп, който прави откритите части на растението на практика водонепромокаеми.

Местоположение и светлина

Адиантумът не предпочита силната светлина, поради което е добре да се отглежда на леко засенчени места. Важно е да е на проветриво място с чист въздух, но да е предпазен от силни течения.

Температура

Най-подходящата температура за адиантума е от порядъка на 15-20 градуса. По време на летните жеги е възможно листата му да пожълтеят леко или да станат по-светли.

Поливане

Поливането е редовно, но не особено обилно. Почвата не трябва да подгизва. Важно е тя винаги да се поддържа леко влажна, така че да е сигурно, че корените винаги имат воден резервоар, от който да черпят. Адиантумът обича високата влажност, особено през лятото, затова се налага пулверизиране през 2-3 дни.

Почва

Почвената смес за адиантума е добре да съдържа торф, малко пясък и градинска пръст. Сместа е в полза на торфа. Препоръчително е да се наторява веднъж месечно с течни торове за зелени растения.

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на коренището на адиантума. Новото растение се засажда в почвена смес като тази за възрастно растение – в торф, пясък и градинска пръст.

Снимки: iStock

Коментирай