Цветя

Вризея – тропически огън

Как да отглеждаме вризеята?

25.10.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Вризеята е много красиво и ефектно цъфтящо растение. Принадлежи към семейство Бромелиеви. Родината ѝ е Бразилия.

Листата на вризеята са дълги, лъскави и плътни. При различните видове разцветката им варира от тъмнозелено до светлозелено. Някои разновидности имат по-светли ивици. Листата образуват розетки, които наподобяват фонтан.

Цветът най-често е обагрен в червено, но се срещат и видове със смесени разцветки. Всички те наподобяват пламъче, стърчащо високо над листната розетка. Може да достигне височина около 70 см. Цъфтежът е през летните месеци.

Местоположение и светлина

Вризеята не обича пряката слънчева светлина. Поставете я на добре осветено, но предпазено от ярки лъчи място.

Температура

Вризеята произхожда от тропическите райони на Южна Америка. Заради това е важно да се поддържат не много високи температури. През лятото оптималните градуси варират между 25-28 градуса, а през зимата около 12-15.

Поливане и влажност

Поливането на вризеята става отгоре в розетката. Полива се с престояла вода, която задължително не трябва да е варовита. В никакъв случай не трябва да се преполива, за да не подгизне почвата.

Влажността на въздуха трябва да е по-висока. За целта растението (без цвета) се пулверизира ежедневно или през ден. През зимните месеци поливането и пръскането се редуцират.

Свързани статии

Почва

Подходящата почва за вризеята е смес от торф, листовка и малко градинска пръст. Препоръчително е да се наторява веднъж на 30-40 дни с разтвор за цъфтящи растения.

Размножаване

Размножаването става чрез разделяне на младите розетки от старите. Новата издънка се взима през пролетта и се засажда веднага в средно широка саксия. Почвата за новото растение е добре да съдържа и пясък освен гореспоменатите компоненти.

Младото растение се поставя на леко сенчесто място, но все пак без пълно отсъствие на светлина.

Снимки: wikimedia commons

Коментирай