Цветя

Мамилария – сладък кръгъл кактус

Как да отглеждаме мамиларията?

11.11.2016г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мамиларията е вид красив кактус с много пленителна овална форма. Това кръгло кактусче е много подходящо за отглеждане у дома или в офиса, защото грижите за него не са особено големи.

Мамиларията се среща предимно в Южна Америка, южните райони на Северна Америка, както и в средните ѝ територии, където има пустинни райони. Цъфтежът на мамиларията е предимно представен от малки цветчета, обагрени в наситено розово.

Местоположение и светлина

Както повечето кактуси мамиларията обожава наситената светлина. Поставя се на пряко осветено от слънцето място в дома.

Температура

Важно е да се поддържат високи температури, дори през зимата. В студените месеци не е препоръчително градусите да падат под 10. През лятото мамиларията може да издържи и горещини до 35 градуса.

Поливане

Кактусите не се поливат често. Мамиларията обаче прави изключение през топлите месеци. Поливайте я по-обилно през лятото, но с повишено внимание. Никога не допускайте да се задържа вода в чинийката. През зимата поливането се ограничава до 3-4 пъти в месеца.

Свързани статии

Почва

Мамиларията не е претенциозна към почвените смеси. Обикновената градинска смес, обогатена с малко пясък е напълно подходяща. Почвата трябва да е добре дренирана, затова може да се подредят и ред камъчета на дъното на саксийката. В активния период на израстване, а и по време на цъфтежа мамиларията се подхранва с минерални торове за кактуси.

Размножаване

Размножаването на мамиларията не е много лесно и невинаги се получава в домашни условия. Размножава се със семена. Те се посяват в плитки съдове. Важно е да се осигурят условия като в парник, влажността на въздуха да е висока, а температурата на помещението – не по-ниска от 28 градуса.

Снимки: iStock

Коментирай