Цветя

Хипоестес – винаги интересен със своята окраска

Как да отглеждаме хипоестеса?

21.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хипоестесът е изключително интересно растение, родината на което е уникалния остров Мадагаскар. Както знаем, там всички растителни и животински видове са по-различни от останалите по света.

В естествената си среда хипоестесът достига около 1 метър височина и представлява кичест храст. В домашни условия обаче височината му достига половината от ръста му в дивата природа.

Красотата на хипоестеса е в изумителните му листа, а не толкова в цветовете му. Те са твърде дребни и незабележими, розови на цвят, и се появяват само в средата на лятото за малък период от време. Но през цялата година хипоестесът краси дома със своите красиво обагрени листа със смесени нюанси, вариращи от зелено, през розово, жълто и бяло. В повечето случаи листата са като напръскани с малки зелени, розови, червени или бели точици.

Местоположение и светлина

Подходящото място за хипоестеса трябва да е много светло, но защитено от преки слънчеви лъчи. Подходящи са западните и източните прозорци.

Температура

Хипоестесът предпочита умерени температури. Измръзването през зимата е противопоказно. Градусите не трябва да падат под 15-16. През лятото пък е добре да варират между 23 и 27. През лятото може да се изнася и на открито, но не на пряка светлина. Важно е мястото да е защитено от сух въздух и силно течение.

Поливане

Поливането е ежедневно и умерено. Почвата не трябва да изсъхва, но не трябва и да подгизва. За хипоестеса е важна високата влажност на въздуха предвид произхода му. Листата се пулверизират всеки ден, най-вече през лятото.

Почва

Почвата трябва да е добре дренирана. На дъното на саксията се подреждат няколко камъчета, които да играят роля на дренажна система. Към почвената смес се добавя и малко пясък. Иначе подходящата почва трябва да съдържа листовка, чимовка и малко обикновена градинска пръст.

Размножаване

Размножаването става през пролетта. Единият начин е чрез семена, другият чрез листа. Те се изрязват и вкореняват в мокър пясък, докато пуснат коренови мустачета. След това се засаждат в почвен субстрат.

Семената се засяват на плитко като се покриват рехаво с пясък и почва на равни части. Осигурява им се повече влага до периода на израстване, а за да се постигне по-голям парников ефект, съдът се покрива с найлон, подобно на оранжерия.

Снимки: iStock

Коментирай