Цветя

Кордилине – лесно за отглеждане

Как да отглеждаме кордилинето?

19.05.2017г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кордилине е едно прекрасно листно растение без цветове. Те не са му нужни, защото листата на кордилинето са много ефектни сами по себе си. Преливат в различни нюанси от светлозелено, през розово, цикламено, кафяво до смесени багри на ивици.

Отглежда се изключително лесно като стайно растение, тъй като не изисква особени грижи. През лятото можете да го изнасяте на открито, но е важно да го поливате редовно.

Родината на кордилинето е Югоизточна Азия. Разпространено е и в Австралия. Може да достигне близо един метър височина.

Местоположение и светлина

Важно е да поставите кордилинето на добре осветено място, тъй като не обича сенчестите первази. Вирее най-добре на пряка слънчева светлина. През лятото, когато слънцето е много силно се нуждае от осигуряване на шарена сянка.

Поливане

Кордилинето обича влагата. Ето защо трябва да се полива редовно и обилно в летните месеци и периода на растеж. През зимата поливането е умерено. Почвата винаги трябва да бъде леко влажна.

Температура

Най-подходяща за кордилинето температура е умерената. Може да издържи и на по-ниски градуси през зимата.

Почва и наторяване

Подходяща е обикновената градинска пръст, смесена с малко торф. За по-добър дренаж се добавя и малко пясък. Наторява се през лятото с минерален разтвор за зелени растения през около 2-3 седмици.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез резници, взети от върха на растението или издънки на млади разклонения. Засаждат се в мокър пясък, смесен с малко торф, докато се появят коренови мустачета.

Снимки: iStock; wikimedia

Коментирай