Цветя

Кореопсис или жълтичка – как се отглежда?

Ярко и красиво жълто цвете

09.01.2018г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кореопсис, наричан още жълтичка, е прекрасно градинско цвете, което присъства в почти всеки двор или балкон. Изключително подходящ е за саксии или сандъчета.

Произхожда от Южна Америка. Кореопсисът е едно от първите цъфтящи растения, пренесени в Европа оттам.

Цъфти предимно в ярки жълти цветове, откъдето идва и нашенското му название жълтичка.

Ранункулус – бухнало азиатско лютиче

Кореопсисът може да достигне до 1 метър височина, заради което е подходящ за отглеждане най-вече в градински условия. Цветовете му цъфтят чак до късна есен.

Местоположение и светлина

Поставете жълтичката на възможно най-добре осветеното от пряка слънчева светлина място в градината или на балкона. Кореопсисът обожава ярката светлина. През лятото растението задължително се изнася на открито, ако е засадено в саксия или сандъче.

Поливане

Поливането през лятото трябва да е обилно, а през зимата по-оскъдно. Много е важно да не се полива с варовита вода, тъй като тя убива корените на растението. Трябва да се избягва подгизването на почвата.

Хизис – една от многото интересни орхидеи

Свързани статии

Почва

Почвата за кореопсиса трябва да е добре дренирана и пропусклива. Жълтичката не е претенциозна към почвата. Вирее чудесно в обикновена градинска пръст.

Наторяване

Кореопсисът се подхранва предимно през лятото, когато е активният период на цъфтеж. Подходящи са минералните разтвори за цъфтящи растения. Полива се с тях веднъж на 3 седмици. През останалото време подхранване не се налага.

Пресаждане и размножаване

След преминаване на цъфтежа растението се подрязва до основата и се оставя така да презимува. Размножава се чрез семена, които се засяват рано напролет.

Снимки: iStock

Коментирай