Цветя

Лавдан – красиво цъфтящ храст

Как да отглеждаме лавдан в градината или на балкона

20.02.2018г. / 08 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лавдан е прелестно красив и вечнозелен храст, който дарява стопаните си с нежни цветове. Произходът си води от Югозападна Европа, Северна Африка и Средиземноморието.

Красивият храст расте до височина не повече от 2 метра, а най-хубавото е, че цветовете му цъфтят непрекъснато. Дори старите да увехнат и паднат, скоро след това се появяват нови и така до края на юли.

Астилбе – цветно огнено пламъче

Разцветките на лавдана варират между бяло, розово, лилаво. Ароматът на лавдана е много приятен и в миналото дори се е използвал като част от парфюмерийната промишленост.

Местоположение и светлина

Ако искате лавданът да цъфти обилно и да краси градината ви, поставете го задължително на пряка слънчева светлина. Растението изисква дълготрайна осветеност през деня.

Поливане

Поливането е обилно и ежедневно в топлите месеци. През зимата се редуцира, но почвата не трябва да пресъхва.

Почва

Лавданът обича добре подхранената почва. Подходяща смес е тази с градинска пръст, хумус и малко глина.

Ардизия – украсява дома с декоративните си плодове

Наторяване

През периода на израстване наторяването е добре да става всяка седмица. Подхранвайте с минерални торове за зелени храсти или с добре обгорял оборски тор.

Температура

Лавданът обича умерената температура. През зимата тя също трябва да клони към по-високите граници, защото растението не понася измръзване. Добре е да му осигурите около 10 градуса. През лятото горещините изобщо не го притесняват.

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез семена или резници, взети през пролетта. Младите растения се прищипват многократно, за да се разклонят кичесто.

Снимки: iStock; biodiversitycyprus.blogspot.bg

Коментирай