Тя, звездата

Лина Никол: Бих искала да запиша сингъл с Джъстин Тимбърлейк

Днес в рубриката ни „Тя звездата“ ви представяме едно вълнуващо интервю с младата и талантлива соул и RnB певица Лина Никол

05.11.2015г. / 19 57ч.
Михаела Лазарова
Лина Никол. Снимка:  Eliya Atanasova

Лина Никол. Снимка: Eliya Atanasova

Въпреки че е дипломиран финансист и социолог, музиката е нейното призвание. Гласът й се движи като кадифе по петолинието, а музиката й действа магнетично. Днес в рубриката ни „Тя звездата“ ви представяме едно вълнуващо интервю с младата и талантлива соул и RnB певица Лина Никол.

Детството й започва с много музика и преминава с редица пътувания в чужбина, тъй като е родена в семейство на музиканти. Има редица успешни участия на музикални конкурси у нас и в чужбина, сред които „World Championship of Performing Arts“ (проведен в Лос Анджелис), където печели първото място в категорията поп пеене, британският конкурс за композиция „We are listening“, където се класира на второ място, както й първо място в конкурса на БНР „Златна пролет“.

Ето какво сподели Лина Никол специално за читателите на Az-jenata.bg за музиката и вдъхновенията.

Кога и как се открихте с музиката?

Сигурно сме се открили още преди раждането ми, някой горе е казал, това ще те съпътства цял живот. Мога да кажа, че всичко започна от пианото, тръгнах на уроци на 4-годишна възраст.

Има ли изпълнители, които през годините са ви вдъхновявали и ви вдъхновяват по пътя на музиката?

Като малка слушах всичко, което беше актуално за времето си. Но много добре си спомням, че един от изпълнителите, на който купихме диск от чужбина, беше Babyface-албума „The Day“ и тогава се влюбих в Соул и RnB музиката.Boyz II Men, Whitney Houston, Mariah Carey, Chaka Khan, Stevie Wonder, след това Destiny's child, това са артисти с вечна музика, която не влиза в рамките на определена тенденция.

Каква музика обича да слуша Лина Никол в свободното си време?

Обичам да се ровя за нова музика. Сега слушам Jordan Rakei и Kevin Garrett – соул изпълнители с малко по-интересно съвременно звучене. Понякога просто пускам Spotify и ако чуя нещо интересно, започвам да се ровя за съответния изпълнител.

Когато човек слуша музиката ви, тя сякаш гали и те кара да се отнесеш някъде в мечтите си за... любов. Това ли е настроението, което искате да предадете на вашите почитатели?

Колко готино звучи, много се радвам, че предизвиквам такива емоции в хората. Това е най-важното, да ги откъсна от ежедневието, да ги накарам да почувстват нещо и да ги пренеса в друг свят.

„What you won’t do for love“ е сингъл на вашия последен мини-албум. Едно парче, което ще остане завинаги в музикалната история. Защо избрахте именно него?

Красива песен е и исках да я пресъздам в един много нежен вариант. Идеята се появи много естествено и се разви лесно и бързо. Просто знаех, че трябва да се направи.

След мини-албума подготвяте ли нов музикален проект?

При всички положения ще издавам отделни сингли, докато албумът е готов. Подготвям и реализацията на Live sessions отново на неиздавани композиции.

Какво освен музиката ви вдъхновява?

Винаги съм казвала, че много неща могат да ме вдъхновят – усмивката на дете, нов албум на любим изпълнител, красив пейзаж, любовна тръпка. Всичко, което докосва душата.

Голяма част от песните ви са авторски. Колко време ви отнема създаването на едно парче и какво ви вдъхновява да вземете белия лист и да започнете да творите?

Има композиции, които стават за 2-3 дни, седмица, има такива, които с месеци не мога да довърша. Много е индивидуално. Обикновено вдъхновението идва в моменти, в които не мога да взема белия лист. Най-удобното средство за мен е рекордерът на телефона. Случвало ми се е да вървя по улиците и да записвам идея.

Първата ми работа, когато се прибера е да я прослушам и да се опитам да я развия, докато имам свеж спомен от чувството, идеята за ритъм, текст, хармония. Невинаги се получава, особено ако в този момент не съм пред компютъра и клавиатурата. Има идеи, които са толкова ясни в съзнанието, че трябва веднага да ги запишеш, защото след това избледняват и се променя концепцията на парчето.

У нас пари за музика се намират трудно, а вие се самопродуцирате. Как успявате да реализирате проектите си и да ги представите в един завършен и много добър продукт?

Имам голям късмет да работя със страхотни хора, които са ентусиазирани също толкова, колкото и аз. Всички знаем колко е трудно и се подкрепяме. Това ми дава нужната мотивация да търся спонсори, да влагам собствени средства и да правя всичко необходимо, за да вървя напред. Знам, че този труд се отплаща и го виждам. А хубавите възможности тепърва предстоят.

Какво е нужно на един изпълнител, за да пробие на световната сцена?

Много, много голям екип от професионалисти и готини хора, на които разбира се, са им подсигурени нужните финансови средства и които от сутрин до вечер са отдадени само на това да го издигнат до възможно най-високо ниво. Отдаденост и много работа, няма друго. Ако екипът е добър, а изпълнителят има нужните качества, всичко е възможно.

Как приемат вашата музика извън България?

Мога да се радвам на много добри отзиви. Вече от няколко британски и американски радиа пускаха парчета от мини-албума. Музикалните редактори отговарят позитивно и са винаги отворени да получат нови материали.

Има ли изпълнител от световна величина, с който бихте искали да запишете сингъл?

Естествено, не само един, но на първо място – Stevie Wonder. Освен него-Usher, Justin Timberlake, Allen Stone и много други.

Когато пътуванията ви извън България са свързани с професионални ангажименти, със сигурност срещате интересни музиканти. Кои са най-запомнящите се срещи и какво успявате да си откраднете от тях?

Най-запомняща среща – Роб Харис, китаристът на Jamiroquai. Спомням си когато ми каза: „Това е много тежък бизнес, защо искаш да се занимаваш?“ Казах му: „Не мога да не се занимавам, имам нужда от това, не мога без това“. Тогава той се усмихна и каза: „Много рядко получавам такъв отговор, но точно така трябва да бъде-любовта към музиката, а не да бъдеш популярен.“ Каза ми, че често работи с млади изпълнители, които основно казват, че искат да станат много известни. Посмяхме се.

Как минава един ваш ден?

О, любим въпрос, защото всеки ден е различен. Но почти винаги започва с кафе и преглеждане на имейли и новини. След първото прозвъняване на телефона, очаквам всичко. (усмихва се)

Мечтаете за...?

Много неща, всеки ден.

Любовта е...?

Красива и много вдъхновяваща, когато е истинска.

Вашето послание към читателите на Az-jenata.bg...

Хубава музика, позитивно мислене от сутринта, всеки ден. Рецептата определено работи в дългосрочен план.

Снимките са предоставени от Лина Никол.

Коментирай
Свободно време