Тя, звездата

Мартина Ганчева: Професията телевизионен водещ е призвание

Водещата на предаването „ДНЕС“ в откровено интервю

18.01.2016г. / 17 25ч.
Михаела Лазарова
Мартина Ганчева. Снимка: личен архив Мартина Ганчеава

Мартина Ганчева. Снимка: личен архив Мартина Ганчеава

Светът е пълен с интересни и вдъхновяващи хора. Днес в рубриката ни „Тя звездата“ ви представяме Мартина Ганчева. От момента, в който я видяхме, знаехме, че искаме да работим с нея. И чудото стана!

Отскоро Марти води рубрика в Az-jenata.bg, която се нарича „Дневникът на Мартина“. Ако трябва да ви я представим с няколко думи, ще ни бъде трудно, защото тя е многопластов образ. Въпреки това трябва да знаете, че Мартина е част от екипа на Bulgaria ON AIR от 2011 година, като преди това е била международен редактор и водещ на новини.

Завършила е румънска филология и магистратура по международни политически отношения и сигурност. Oстаналото вижте в интервюто, което тя даде специално за читателите на сайта.

Коя е Мартина?

Момичето, което не иска да порасне. Жената, която е влюбена в красотата и добротата. Нещотърсач..... Но нека и другите да кажат!

Защо прие да водиш рубрика в Az-jenata.bg?

Обичам да пиша! Харесва ми да въздействам на хората чрез думи. Мисля си, че така мога да бъда още по-близо до тях.

Ти самата водиш ли си дневник?

Редовно го правех през детските и юношеските си години. Пазя ги някъде. Даже имах един с катинар. Криех ключа! Сега си водя дневник, когато пътувам. Малък тефтер, който седи в дамската ми чанта. Там претворявам всичко, което ме впечатли.

В началото на всяка нова година си поставяме цели. Какво би искала да постигнеш през 2016-та?

Мечтая преди всичко да съм здрава. Ако имам здраве, всяка цел е лесна за постигане. Сигурна съм обаче, че на читателите този тривиален отговор няма да им стигне. Затова ето и конкретно. Поставям си за цел предаването „ДНЕС“ по телевизия Bulgaria ON AIR, което все още е сравнително ново за родния ефир, да стане най-гледаното.

Поставям си за цел рубриката „Дневникът на Мартина“ да бъде много четена. Поставям си за цел да взема интервю от румънския президент Клаус Йоханис, чиято автобиография преведох на български език. Поставям си за цел да обиколя Европа.

Как избра да се занимаваш с телевизия?

Попаднах в телевизионна среда за първи път във времето, когато Уляна Пръмова ръководеше телевизия "ДЕН". Правеше кастинг за водещи на Новини. Аз също се явих. И до днес помня думите й „Родена си за телевизия. Камерата те обича. Имаш особено излъчване“. Започнах да водя Новините по "ДЕН" и макар че скоро след това закриха телевизията, моя телевизионен път продължи.

Това беше първа стъпка, а последната ме отведе в телевизия Bulgaria ON AIR. Изключително благодарна съм на изпълнителния директор на Медийната група Виктория Миткова и на програмния директор Николина Димитрова, че повярваха в качествата ми и ми повериха отговорната роля да водя предаване.

Професията телевизионен водещ е...?

Знание, призвание, магнит, мания, адреналин...

Обичаш да пътешестваш. Кое е най-невероятното ти пътуване?

Много са. Всяко е невероятно. Как да откроя точно определено? Пътуването ми до Бергамо, Италия свързвам с нови за мен вкусове, аромати, места и хора. Зимната ваканция до Будапеща, Сентедре, Вишеград и Естергом беше компилация от исторически и културни забележителности.

Трансилвания в Румъния – бягство от реалността и телепортиране в приказка за Дракула. Уютният Лисабон, разнообразният Берлин.... Обещавам на читателите на Аз-жената да разкажа подробно за тях.

Спомена румънския президент Клаус Йоханис, а всъщност най-новото около теб е, че ти направи превода на автобиографията му. Какво провокира желание в теб да се захванеш с превода точно на тази книга?

Клаус Йоханис е изключително атрактивна, нестандартна личност, чудо, природно явление на румънската политическа сцена. Предизвикателство и чест е да преведеш труда на такъв човек.

Страстта ми и интереса ми към Румъния и румънското ме провокираха. Жаждата ми за знания също. И не на последно място по значимост – бясното ми желание най-накрая да спрем да говорим за румънците с клишета и заучени фрази.

Разкажи ни малко повече за твоята страст – танците. Въпреки натовареното си ежедневие не се отказваш от тях, какво ти дават?

Когато отида на тренировка и започнем да работим върху нова хореография с невероятните Цецо и Плами от Dance Station, забравям за абсолютно всичко останало. Няма значение дали съм станала рано или съм легнала късно, дали нещо ме боли или някой ме е ядосал. Танцът е хармония, релакс, емоция, магия. Истината е, че танцът не може да се обясни с думи, той трябва да се изтанцува.

Имаш ли хоби?

Имам, да, макар че не ми остава вече време за това. Правя бижута. Красотата, модата, стилът винаги са ме привличали като магнит. Все още не съм загърбила мечтата си някой ден да имам собствен бутик – някое малко ателие. (Повече за бижутата на Мартина вижте тук)

Довърши изречението: Днес е...

... Най-хубавият ден.

Твоето пожелание към читателите на сайта...

Никога да не се страхуват от трудностите, от проблемите. И винаги да вярват в мечтите си! Падащите звезди са хубава поличба, но разковничето е в самите нас!

Снимки: Мартина Ганчева

Коментирай