Тя, звездата

Зорница Иванова: Заложете на семплите прически, за да изглеждате очарователни

Кои цветове и прически ще са актуални за това лято

03.05.2016г. / 14 59ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Често се чудим каква прическа да си направим, когато имаме интервю за работа или сме на среща за първи път. Не знаем какъв подходящ цвят да изберем за косата си, как да я възстановим, когато е суха и изтощена или се омазнява много често.

Колебаем се какви аксесоари да си сложим или как да я удължим, за да изглеждаме по-закачливи. По този повод, екипът на Az-jenata.bg се срещна със Зорница Иванова, която е фризьор от 14 години. Тя подарява усмивки на много представителки на нежния пол, защото им връща блясъка в косите, като се грижи за тяхната поддръжка. Ето какво сподели тя специално за вас.

Какви са тенденциите в прическите за пролет-лято 2016?

За пролетта и лятото са актуални свежите цветове и естествени, небрежни прически на леки вълни. Късата прическа отново се връща на мода, като е асиметрична и разрошена, а дългите са почти изравнени, с много леки пластове и на вълни.

Какви прически ще бъдат най-актуални за предстоящите балове?

През последните 1-2 години е актуален изчистеният силует, като на мода са семплите прически. Момичетата залагат на леките вълни или на небрежно прихванат кок, сякаш се е изхлузил. Като цяло кичозното не е актуално и ако прическата е загладена, кокът не е натруфен. Това важи както за прическата, така и за роклята.

Кои са актуалните цветове в косите?

В момента са модерни три цвята кичури – кафяво, медено и русо. Актуално е брондето, идващо от „браун“ – кафяво и „блонд“ – русо. Когато косата е светла, може да бъде с леко розов или оранжев оттенък, но в никакъв случай само един цвят. Модерни са различни тоналности на русото, но не и пепеливо, студено русо.

Може също да се боядисате като направите цвета в основата на косата по-тъмен, а в краищата по-светъл, но цветовете трябва да бъдат преливащи. Това остава от омбрето, което излезе преди няколко години, но тогава разликата в цветовете на корена и дължината беше драстична.

За или против екстеншъните и защо?

Първо – те вече не са актуални и второ – никога не съм била за тях. Когато ти потрябва за някакъв повод, да имаш повече дължина за по-ефектна прическа, е допустимо. Ако ги поддържаш постоянно обаче, косата ти се изтощава там, където ги захващаш дори да е за момент.

Какви аксесоари за коса ще бъдат актуални през тази година?

Много е важно какви бижута носиш, защото аксесоарът винаги се комбинира с тях. Ако става въпрос за абитуриентките, елемент от накитите присъства в косата. Ако е за ежедневието, модерни са диадеми с панделка – нещо съвсем закачливо.

Как да се грижим за косата си през летния сезон?

Косата се изтощава най-много, когато сме на почивка, защото по цял ден сме под слънчевите лъчи. Използва се подходяща козметика за коса, която е слънцезащитна и съдържа шампоан и маска. Всичките продукти от тази серия предлагат UV защита. Има спрейове, които се пръскат преди да изложите косата си на слънце или след това.

Не трябва да използвате много често сешоар, както през зимата. Можете съвсем леко да я подсушите и да я сплетете, за да я предпазите.

Каква домашна терапия ще препоръчате за косопад и суха, изтощена коса?

Най-добрата и лесна терапия за суха, изтощена коса е зехтинът. Дължината на косата се маже с него, но не и корените. В тях може да сложите малко жълтък и витамини за подхранване. Сухата коса е изтощена по дължината, а не толкова в корените.

Когато става въпрос за петнист косопад, се лекува най-добре със сок от чесън, като се намаже засегнатата, оголена зона. Когато косопадът е породен от вътрешно състояние на организма, тогава си направете отвара от корените на коприва, като може да се комбинира с витамини.

Много момичета пазят стриктни диети и гладуват, като това мигновено се отразява на косата им и оттам има липса на витамини. Когато приемате витамини вътрешно, това ще излекува косопада.

Как да се грижим за коса, която се омазнява по-често?

Омазняването идва обикновено от кожата на главата. Когато тя е мазна, се омазнява и косата. Това нещо няма как да бъде излекувано. За този тип коса се грижете с по-често миене, като използвате подходящи шампоани за обем и за мазна коса в корените. Може да приложите и ампули против омазняване, които се втриват в корените на косата.

Колко често трябва да мием косата си?

Самата коса показва колко често да я мием. Ако се омазнява, как ще излезете с мазна коса. Ако пък е суха, издържа много време без миене. Нормалното е два пъти седмично. Всичко е до вътрешно усещане за честотата на миене и зависи от типа коса, която имаме.

Каква прическа да изберем, когато отиваме на интервю за работа или на официална среща?

Когато отиваш на интервю за работа, първо трябва да се съобразиш с дрескода. След като облеклото е семпъл костюм или сако с риза, панталон или вталена пола, в такъв случай и прическата трябва да е такава.

Може да оформите обикновен кок или да я приберете на опашка. Може да бъде и изправена, но задължително условие е да не е натруфена. Например буклите придават усещането, че отивате на бал. Една опашка вързана ниско долу или горе високо, когато си с дълга коса, е съвсем достатъчна за официална среща.

Каква прическа бихме могли да направим сами, за да изглеждаме очарователно, когато излизаме на среща за пръв път? А за онези дни, в които нямаме много време да оформим косата си?

Всичко зависи от облеклото, обаче винаги една леко отпусната плитка създава усещането за романтика. Добро впечатление на мъжете прави една добре изглеждаща поддържана жена, която не е много натруфена. Съвсем небрежно изсушена коса на леки вълни също би свършила чудесна работа.

Когато нямаме много време и бързаме, един съвсем обикновен кок прихванат с ластик ще придаде закачлив вид на косата ни. Може също да я сплетете на една страна, да я вържете или да направите обикновена плитка.

Много жени мечтаят за дълга коса, но не могат да я постигнат. Каква е тайната за дългата коса?

Има коси, които просто не могат да станат дълги. Много е трудно, защото нацъфтяват някъде по средата, което идва от корена. Когато той не може да изхрани дължината, тогава косата започва да цъфти и ти показва, че трябва да бъде подстригана. Може да пръскате в корените си хининова вода или да си направите подхранваща маска като смесите жълтък, мед, зехтин, лъжица алкохол и комплекс от витамини А, Е, D, което би помогнало за растежа.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Пожелавам им да четат редовно публикациите в сайта, защото там могат да намерят полезни съвети. Всяка една жена се нуждае от тях, за да бъде поддържана и красива в очите на мъжкия пол.

Снимки: iStock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай
Свободно време