Тя, звездата

Татяна Дончева: Разчитам на здравия разум на жените в нашето общество

Едно вълнуващо интервю с Жената Татяна Дончева

04.11.2016г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Татяна Дончева. Снимка: личен архив

Татяна Дончева. Снимка: личен архив

Наричат я „поразяващата уста“ на българската политика. Зад образа ѝ на политик се крие една силна жена, която има чисто човешки мечти. За себе си казва, че е късметлийка, а формулата на нейния успех е хармонията със себе си, която се стреми да постига винаги.

Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ви представяме кандидатът за президент на ПП „Движение 21“ и НДСВ, Татяна Дончева. Какво е да си жена политик, за какво съжалява и какво ѝ казва баба Ванга преди години, вижте в следващите редове.

Защо се кандидатирахте за президент на Република България?

Смятам, че българите са загубили усещането си за цел. А целта и посоката са необходими, за да върнем справедливостта в нашето общество, да усещаме относителна сигурност за себе си, за семействата си, за работата си.

Президентството е институция, която има достатъчно възможности, за да моделира, и когато е необходимо да оказва натиск върху политическите сили. Едно от нещата, които трябва да се случат без повече отлагане, увъртане и задкулисни договорки е съдебната реформа.

Политиката все още е смятана за предимно мъжки свят, въпреки че не е така. Какво е да си жена в политиката?

Давам си сметка, че живеем в сексистко общество и много българи не могат да си представят как една жена президент може да бъде върховен главнокомандващ. И Маргарет Тачър не ходеше да марширува с гвардейците, но когато трябваше да се вземе трудното решение по кризата с Фолклендските острови, Тачър го взе със своя прагматизъм и твърдост.

В днешното общество една жена е принудена да полага много повече усилия, за да стигне дотам, докъдето мъжете стигат по-лесно, за едни и същи позиции в работата получава по-ниско заплащане от мъжете.

Според мен обаче жените имат по-силен инстинкт за самосъхранение, който им диктува кога да водят война и кога да отстъпят, каква територия трябва да запазят на всяка цена и какво могат да жертват. Мъжете се блазнят повече от външни атрибути на тяхната власт и превъзходство, докато жените подхождат рационално.

Бихме искали да споделим две любими мисли на една велика жена и политик Маргарет Тачър и да ви помолим за коментар върху тях...„Всяка жена, разбираща проблемите, възникващи при управлението на дома, може да разбере проблемите, възникващи при управлението на държавата.“ и „Едно от нещата, на които политиката ме научи е, че мъжете със сигурност не са здравомислещия пол.“

Тачър доказа думите си на практика. Жената не е склонна например да се бие в гърдите какъв голям бизнес развива или може да развива. Аз не познавам жена, член на ловно-рибарско дружество, която да се хвали каква голяма риба е уловила или какъв голям глиган е отстреляла.

Жените не са склонни да се оплакват, когато имат трудности за преодоляване и задачи за разрешаване. Те просто разчитат на своя нюх и здрав разум.

Как преодолявате трудните моменти?

Най-важно е човек да вярва, че това, което върши е правилното, да следва и да отстоява принципите си, да е последователен. Спазвайки тези правила, съумявам да премина през трудностите.

Все още обаче продължавам да се питам защо българите не спираме да се лутаме напред-назад и да съжаляваме за взети решения, ама след като вече сме ги взели и е станало късно да ги променим. На този принцип вече 25 години обществото ни се лута в прехода, а животът на някои от нас мина в очакване на положителната промяна. Без да си даваме сметка, че сами сме си виновни за това положение.

Как прекарвате свободното си време?

Обичам да пътувам и да слушам класическа музика, да се срещам с приятели. От местата, които посещавам обичам да си нося произведения на изкуството. Обичам да ходя на концерти на млади творци и музиканти – имаме много талантливи деца, които учат при най-добрите в чужбина и покоряват световните сцени.

Какво си взимате от всяко място, което посещавате, но не само като сувенири, а чисто като емоции?

Грабвам фотоапарата и снимам. Понякога правя по над 2000 кадъра от пътуване. Имам снимки на изумителни места. Едно от последните ми пътешествия беше в Южна Африка – снимах различни африкански животни, планините, океана. Беше невероятно красиво и зареждащо пътуване.

Каква е формулата на успеха?

Вярвам, че нещата, които правя са смислени. Аз смятам, че водя един пълноценен, смислен живот, в хармония със себе си. Приемам живота си като такъв, какъвто е, без да се дразня, че не получавам всичко, което искам да получа. Това е формулата на моя успех – че се чувствам в хармония със себе си.

Съжалявате ли за нещо, което не сте успели да постигнете в кариерата или в личен план?

Считам себе си за късметлийка. Животът ми дотук се стече така, че винаги ми е било интересно, поднасял ми е вълнуващи предизвикателства.

Преди години сте се срещали с Ванга. Какво ви предрече? Има ли нещо, което ви е казала и днес ви води като някаква сила?

Срещата ми с нея беше когато трябваше да се освещава църквата ѝ в Рупите. Митрополит Натанаил не искаше да я освети. Когато се срещнахме аз бях притеснена, защото при нея ходеха хора с проблеми. Като се приближих и ѝ подадох пликчето със захарта тя ми каза: „Тебе са те уволнили? Оти се занимаваш со политика и со религия!“. Преди това ме бяха уволнили като прокурор, защото бях отказала регистрацията на ДПС. Такива бяха първите ѝ думи. Каза ми още: „Теб не ти пречи, че ни си женена!.

Ванга ми каза още много неща, но тя говореше иносказателно. Аз наистина вярвам, че по-добре да си сам, отколкото зле придружен. Познавам много семейства, които живеят във фалшиви бракове. Ако няма да те чака човек, който ти обичаш и който те обича, няма смисъл. Това не е компромис, който аз мога да направя.

За какво мечтаете в личен план?

Много ми се иска да видя България едно подредено и добро място за живеене. Българите да имат самочувствието и сигурността за себе си и семействата си, за работата си, за образованието на децата си, за здравето си.

Вашето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Разчитам на здравия разум на жените в нашето общество, за да може да живеем в справедлива държава. Затова ни е необходим решителен и отговорен президент.

Коментирай