Тя, звездата

Десислава Атанасова: Вдъхновява ме всичко красиво, но най-вече любовта!

Едно специално интервю с телевизионната водеща за читателите на Az-jenata.bg

01.12.2016г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Десислава Атанасова. Снимка: личен архив

Десислава Атанасова. Снимка: личен архив

Тя е сред новите лица на телевизия Bulgaria ON AIR. Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ще ви срещнем с Десислава Атанасова – чаровната червенокоса водеща на централната емисия на Новините ON AIR.

Деси се присъединява към екипа през 2015 година, но има дългогодишен опит като журналист. И до днес има интерес към социалните теми и истинските човешки истории. Вълнува се от каузи, свързани с деца. Една от мечтите ѝ е да направи „Училище за истинските неща“.

Извън работата си на журналист е една много интересна и многопластова личност. Какво сподели специално за читателите на Az-jenata.bg, вижте в следващите редове.

Защо и как реши да се посветиш на журналистиката?

Моята история не е от онези, за сбъднатите детски мечти. Не съм си и помисляла да ставам журналист. Но пък обичам предизвикателствата. И така, просто се хванах на бас, че ще се справя и с това. Никой не ми вярваше, че ще стана тв водеща, защото нямах, и сега нямам необходимото задължително образование, но аз не се отказвам.

Реших да се пробвам. И още си спомням онзи голям ден. От почти 40 души, които се бяха явили за позицията водещ-репортер, избраха мен. А аз от своя страна се влюбих в тази работа. Това съм аз! Сега вече не мога да си представя да бъда нещо различно от журналист.

Какво ти дава работата в телевизия Bulgaria ON AIR?

Удовлетворение! Щастлива съм, че съм част от екипа точно на тази телевизия, където всичко и всички са истински. Съдържанието на новините ни не е еднотипно и скучно. Не се стремим да храним скандалите и да правим сензация, професионално пресъздаваме събитията.

Ние сме близо до зрителя и мисля, че с това печелим доверието му. Уважаваме проблемите му и не ги отминаваме. Социалните репортажи, които правим, те докосват.

Всеки ден запознаваш зрителите на телевизията с последните новини. Как се гради доверие между зрител и тв водещ?

Трудно! Но пък успееш ли е завинаги. За съжаление това, което всеки ден поднасяме на зрителя, невинаги е приятно. Но това е реалността. Моята отговорност като водещ на Новините ON AIR е голяма. Аз трябва да поднеса новините така, че зрителят да поиска да ги чуе от мен отново, да ме „кани“ в дома си, всяка вечер, когато иска да чуе за събитията от деня. Лицата на една телевизия са нож с две остриета.

Могат да спечелят голяма част от зрителите, но и със същата сила биха могли да отблъснат аудиторията. Лесна професия няма, важното е да я работиш със сърце! Да влагаш максимума от себе си и резултатът да погали душата и егото ти.

Има ли новина, която един ден би искала да споделиш в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR?

От днес няма войни, никъде по света. И глад за любов също – успяхме!

Ако не беше журналист щеше да работиш като...?

Пак като журналист.

В свободното си време обичаш да снимаш. Разкажи ни малко повече за хобито си...

Със снимането се „запознах“ отдавна, през 2005 година, когато се роди синът ми. Исках да уловя всеки един миг от съществуването му. В това да запечатваш моменти има нещо вълнуващо, защото спомените са тези, които ни напомнят всичко от вече отминалото време.

А всеки обича да се връща понякога там, където е бил щастлив. Когато съм имала лош ден, това е моето лекарство – да изляза и да уловя, да открадна някой кадър.

Кулинарията е другата ти страст. Разкажи ни малко повече...

За мен храненето е като култ. Аз рядко се храня защото съм гладна. Аз обичам да се наслаждавам на всяка хапка. Уважавам хубавата храна, приготвена с желание и майсторлък.

Любителка съм на италианската кухня и отчасти на френската, заради виното и десертите. Вкъщи винаги има прясно приготвена храна, времето невинаги ми стига за ястията, които ми се искат, но.... Когато имам повече свободно време се отнасям в кулинарния свят.

Обичам да приготвям тоскански хляб, това ми е запазена марка, рецептата е почти авторска, заимствала съм съвсем малко от една книга, която ми попадна преди години. Любимият ми сладкиш е ФАР БРЕТОН.

Извън работата си посветена на своя син. Какви житейски уроци би искала да му предадеш и на какво той те учи за живота?

Уча го да бъде щастлив. Защото за мен това е най-ценният урок, който не се преподава никъде в живота. Би ми се искало да се изгради като достоен мъж. Моят баща казваше така: „Добър родител е този, който направи от детето си Човек“.

А какво бих искала да науча от него – той, Адриан, е по-добрата част от мен. Децата ни са огледалото, което отразява истинската ни същност, стига да имаме смелостта да се огледаме в него.

Как минава един твой ден?

Вълнуващо. Никога не знам какво ме очаква като отида на работа. Свят голям и пълен с много изненади.

Какво те вдъхновява?

Всичко красиво. Но най-вече любовта!

Какво те натъжава?

Тъгата в очите на хората. Сърцето ми се свива като гледам колко деца нямат какво да ядат, с какво да се обличат. Но най-много ме натъжава бедността в душите на много хора.

В момента четеш...?

Препрочитам „Нощем с белите коне“ – сякаш имах нуждата отново от този „човешки роман“, за да си отговоря на някои житейски въпроси. Иначе харесвам и руска литература и автобиографични книги.

За какво мечтаеш?

О, аз съм страшна мечтателка. Не спирам да си поставям цели и да си създавам желания, така си чертая пътя, защото за мен няма неосъществени мечти, има нереализирани желания. Бавно и със сърце, това е моята формула за сбъдване на мечти. Иначе, искам да имам голямо семейство, да видя скоро пазарите на Сицилия и да погледна през обектива на войната.

Твоето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Да търсят малките неща, да им се радват и да ги превръщат в големи, като определение за качество! Да не спират да мечтаят и да търсят това, което ги прави щастливи!

Снимки: личен архив

Коментирай