Нежна като цвете

Домашни спрейове за лице според типа кожа

Как да си приготвим спрей за лице с натурални продукти?

07.04.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ползвате ли спрейове за разхлаждане в летните жеги? Някои може и да не са чували за подобно изобретение, но трябва да отбележим, че тези разхлаждащи спрейове са много ефикасни и тонизиращи.

Не всички спрейове са предназначени само и единствено за разхлаждане. В зависимост от съставките те могат да бъдат за овлажняване на кожата, за подхранване, за намаляване на омазняването или за затваряне на порите.

Вместо да купувате фабрични спрейове за тези цели, можете да си ги приготвите у дома. Така ще сте сигурни в съставките, които сте вложили.

Спрейовете помагат и за качественото поставяне на грима. Вместо прахообразно покритие и изражение тип маска, спрейовете ще ви помогнат да имате по-хидратиран и здрав вид след прилагане на грима.

Какво ви трябва?

Основното, което ви трябва, е дестилирана вода и бутилка с пулверизатор. Останалите съставки се добавят в зависимост от целите и типа кожа.

Допуска се заместване на дестилираната вода с розова вода или минерална вода с ниска минерализация.

Забележка: Розовата вода сама по себе си е чудесен начин да се освежите през лятото без да й добавяте каквото и да е.

Важно: Запомнете, че етеричните масла, смесени с дестилирана вода или розова вода изискват разклащане преди всяка употреба, тъй като при престояване маслото се отделя на повърхността на водата.

За мазна кожа:

Добавете 5 капки етерично масло от лавандула в 200 мл дестилирана или минерална вода.

Свързани статии

За нормална към суха кожа:

Добавете 5 капки етерично масло от роза и ½ чаена лъжичка чист глицерин в 200 мл дестилирана или минерална вода.

За предразположена към акне кожа:

Добавете 3 или 4 капки масло от чаено дърво в 100 мл дестилирана или минерална вода.

За проблемна кожа:

Направете отвара от няколко листа босилек, тулси или мента. Поставете листата в гореща вода. Оставете ги да киснат около 1 час. Охладете, поставете в бутилка и съхранявайте в хладилник.

Всяка една от тези козметични рецепти не трябва да се прави в големи количества, тъй като престояването на продуктите твърде много може да увреди качествата им.

Коментирай