Нежна като цвете

7 стъпки за елиминиране на целулита

Направете си напитка от лимонов сок с червен пипер

30.04.2016г. / 10 35ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Има много теории за това каква всъщност е причината за появата на целулита. Тя може да бъде неправилно хранене, натрупани токсини в организма, хормонален дисбаланс, злоупотреба с алкохол и цигари, наднорменото тегло, честите отслабвания и напълнявания, застоял начин на живот или просто генетика.

Безспорен факт обаче е, че повечето жени страдат от портокалова кожа, която най-често се образува в областта на ханша, бедрата, корема и гърба. Това е често срещан проблем, с който представителките на нежния пол се опитват да се преборят. Може да се появи през пубертета, по време на бременност, след менопауза или при употреба на контрацептивни хапчета.

Целулитът се характеризира с мастна тъкан, която се натрупва под кожата и кара повърхността да изглежда като кора на портокал. За да го елиминирате и да се радвате на здраво и красиво тяло, следвайте тези съвети.

Носете удобни дрехи

Първата стъпка, която трябва да спазвате, за да се отървете от портокаловата кожа, е да подобрите кръвообращението си. Ако дрехите ви са по-тесни и оставят червена маркировка около кръста ви в края на деня, това е знак, че кръвта не циркулира правилно.

Затова се опитайте да носите по-свободни и удобни дрехи.

Лимонов сок и лют червен пипер

Напитка от лимонов сок и лют червен пипер ще подобри кръвообращението и еластичността на кожата, както и ще помогне за детоксикация на организма. Смесете малко свеж лимонов сок с лют червен пипер, като добавите и малко вода. Пийте микса по два пъти на ден. Много хора твърдят, че ще забележите разликата само след няколко седмици.

Сух масаж с четка

Масаж с четка без масла е друг полезен съвет да прогоните целулита по естествен начин, защото подобрявате кръвообращението и давате възможност на кръвта да циркулира правилно. Използвайте четка, която е мека, с естествен косъм и дълга дръжка, за да можете да достигнете и гърба си.

Четкането трябва да се прави с кръгови движения, като започвате от долната част на тялото – глезените и се придвижвате нагоре. Процедурата се повтаря и при ръцете – от пръстите към раменете. Натискът не трябва да е много силен.

Правете го по два пъти на ден, като по този начин ще стимулирате кръвообращението и ще ексфолирате кожата си. След масажа винаги нанасяйте овлажняващ крем.

Скраб с кафе

Утайката от кафето помага за отстраняване на горния слой на кожата, като по този начин тя става по-гладка, порите изглеждат по-малки, тенът става равномерен, а кофеинът има стягащ ефект.

За да направите своя домашен скраб, смесете една четвърт чаша утайка от кафе (или фино смляно кафе) с три супени лъжици захар и шест супени лъжици кокосово масло. Масажирайте засегнатите зони два пъти седмично. В рамките на няколко седмици трябва да забележите намаляване на целулита.

Масаж с  масло от  хвойна и зехтин

Масажът е страхотен начин да се отървете от целулита по естествен път. Добавете 3 капки етерично масло от хвойна към 2 супени лъжици зехтин. Масажирайте засегнатите зони по тялото, като използвате силни кръгови движения (без да изплаквате кожата). Най-ефективно е, когато се прилага сутрин.

Омега-3 мастни киселини

Кажете сбогом на портокаловата кожа, като консумирате повече храни, богати на омега-3 мастни киселини. Една от възможните причини за целулита е, че употребяваме неправилните мазнини в менюто си.

Добавете към диетата си повече омега-3 мастни киселини, които се съдържат в рибата, ядките и семената, като по този начин ще възстановите баланса на мастните киселини в тялото си и ще елиминирате появата на дупки по кожата.

Упражнения

Правете упражнения още със ставането си. Когато седите на едно място дълго време, натрупвате мастна тъкан и така се образува портокаловата кожа. При жените, които работят зад бюро, има по-голяма вероятност да развият целулит, затова ставайте често през деня и се разхождайте. Не е нужно да правите пълна тренировка в средата на офиса, но и не стойте като завързани за стола през цялото време.

Грижа със зелена глина (бентонит)

Бентонитът често се използва като маска за лице, но има ефект и при отстраняване на портокаловата кожа, като премахва токсините. Смесете глината с ябълков оцет и вода, за да получите паста и след това я приложете върху засегнатите зони от тялото. Когато сместа засъхне, кожата ви ще бъде по-стегната, а след отстраняването ѝ, ще издърпате мръсотията и токсините от порите.

Ограничаване на готварската сол

Обикновената трапезна сол е една от най-важните съставки в готвенето, но често я наричат „тихият убиец“, защото е вредна за нашия организъм. Натрият, който се съдържа в тази подправка, е враг на нашето здраве по редица причини. Той задържа водата в тялото, като това е перфектно условие за появата на портокаловата кожа.

Опитайте се да ограничите рафинираната сол, по-добре я заменете с морска или хималайска. Междувременно може да я замените с различни подправки, за да придадете вкус на яденето си. Повече за тях вижте тук. 

Свързани статии

Здравословна храна и голямо количество вода

Токсините се смятат за потенциална причина при появата на целулита, затова една здравословна диета може да подобри външния вид на кожата ви. Хранете се здравословно, като консумирате пресни плодове и зеленчуци.

Освен това, пийте много вода. Тя действа като пречистващо средство за вашия организъм и помага да възстановите съединителната тъкан на тялото, като по този начин предотвратява акумулирането на целулит.

Успешната борба с портокаловата кожа е резултат от постоянни усилия. Направете си пълна програма с правилен режим на хранене, спорт и активна почивка. Грижете се за тялото си и за здравословното ви състояние всеки ден, за да се чувствате свежи и красиви. Бъдете активни!

Снимки: istock

Автор: Ангелина Ангелова

Коментирай
Свободно време