Книги

Кметъла се завръща с втора книга и подобаващо рок представяне

„Кметълски истории. Катунът от Каварна“ – Цонко Цонев

20.04.2017г. / 11 25ч.
Аз жената
Корица: Ентусиаст

Корица: Ентусиаст

След огромния успех на първата книга на превърналия се в легенда бивш кмет на град Каварна Цонко Цонев – „Кметълски истории“, издателство „Ентусиаст“ публикува и продължението й – „Кметълски истории. Катунът от Каварна“. Авторът и издателството за втори път организират подобаващо представяне на книгата на 20 април, от 20 ч. в Rock Bar Fans, на което се очакват знаменитости от българския елит и заклети рок фенове. На събитието ще присъстват Б. Т. Р., Черно фередже, Конкурент и Звездомир Керемидчиев.

Втората книга на дългогодишния градоначалник на крайморския град, голям фен на рок музиката и инициатор на всички издания на фестивала „Каварна рок фест“ се явява като естествено продължение на „Кметълски истории“, в която авторът в 14 глави повдига завесата над интересни случки извън сцената с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България. Цонев споделя свои съкровени спомени и разкрива в непозната светлина световни звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.

В „Кметълски истории. Катунът от Каварна“ Цонко Цонев започва историята си от мястото, на което я е приключил с първата си книга – турнето на Галактическия катунджия, последвало трите представяния в София, на което се е срещнал с неутолимото любопитство на публиката за още факти от сцената и задкулисието на фестивалите и концертите в Каварна. Именно това любопитство е факторът, който накланя везните към написването на втора книга. Цонев се среща с почитателите на рока из цялата страна и в крайна сметка се убеждава, че „Катунът живее и диша“. Затова той винаги се обръща към гостите на представянията с фразата: „Преди вие идвахте при нас, сега аз дойдох при вас“. Случилите се през последните години събития в Каварна са разпалили пожар, който не може да бъде погасен лесно.

След вълнуващото описание на миналогодишното си турне, Кметъла насочва историята си към разказ за гостуванията и концертите на величия от ранга на „Дийп Пърпъл“, UFO, „Скорпиънс“, Йорн Ланде и българската банда „Конкурент“. Сладкодумният рокаджия посвещава цяла глава от книгата си на най-забавните куриози от опита му като домакин, а последната част от „Кметълски истории: Катунът от Каварна“ посвещава на града, който разцъфтя през неговото управление – Каварна.

Вълнуваща и забавна, втората книга на Цонко Цонев е пропита със свободния дух на рока и няма да разочарова почитателите на качествената музика.

За автора:

Цонко Цонев е български политик, кмет на община Каварна от 2003 г. до 2015 г.

Завършва средното си образование в МГ „Иван Вазов“ в Добрич. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

В периода 1994-1995 г. е юрист на община Каварна, а от 1995 до 1999 г. е общински съветник в Каварна. Адвокат е в адвокатската колегия в Добрич и е специалист по граждански дела.

Заклетият фен на рок музиката е избран за Мъж на България за 2005-та година.

Откъс

За официалната поява на бял свят на „Кметълски истории“ избрах светлата дата трети юни – моя рожден ден. Най-удачното място за това събитие беше уникалният софийски клуб Rock IT.
Естествено, че гости на този двоен празник бяха едни от най-добрите български рок изпълнители: Б. Т. Р., „Черно фередже“, „Конкурент“, Санеца, Васко Кръпката... Към това твърдо ядро, след концерта си в Музикалния театър, се присъедини Джон Лоутън, придружен от своята съпруга Ирис.
На премиерата присъстваха и Теди Москов, Тончо Токмакчиев, кметът на Тутракан Димитър Стефанов, кметът на Сопот Деан Дойнов, Влади Въргала, Астор, Адриан Рачев – Румънеца, Здравко Георгиев, Кристияна Вълчева и още много, много приятели.
Трогнах се и от думите на Джими Найденов: „Цонко избра, сбъдвайки своите мечти, да обогатява община Каварна чрез развиване на културата. Неотделима част от това е рокът, а неотделима част от рока са кметълските истории. Всички ще прочетат тази книга леко и приятно – от първия ред“.
В рок клуб и със страхотни изпълнения на живо – това може би беше едно от най-нестандартните до момента представяния на книга в България.
Теди Москов открай време харесва Добруджа и нашия район, но знам и хапливия му начин на изразяване. Затова останах изненадан от признанието; „Аз чувствам Цонко като част от моя културен живот, защото, каквито и трудности да имам, се обръщам към него за съвети. Той винаги е протягал ръка към театъра и е човек с широка душа“.
Като собствен прочит на книгата и аплодисменти за нейното написване в типичния си стил Мая Новоселска изпя едно парче на Луис Армстронг. А какво да кажа за думите на Христо Мутафчиев, известен с цветистия си език и с чепатия си характер?... Наистина нямам думи.
Благодарение на перфектното озвучаване от „Конкурент“ музикалната част се превърна в яко туптящото сърце на представянето. По някое време Джон, Наско от Б. Т. Р. и Иван – бас китаристът на групата, изпяха от сцената Happy birthday – като поздравление лично към мен и като честитка за появата на първата ми книга.
Докато еуфорията преминаваше, но все още под въздействие на настроението от 3 юни, ми проблесна идеята, че книга с такова съдържание може да се представи на турне. Нещо подобно на тези, с които музикантите популяризират новите си албуми.
След тази динамична и емоционална премиера нямаше как да не се замисля над идеята, че вместо с някакво постно раздаване на автографи по книжарниците има по-бърз и качествен вариант книгата да достигне до тези, за които е написана. С музика на открито или закрито, в рок клубове, пиано барове, на различни мероприятия и събития в отделните градове...
Това ми се стори най-приятният и пълноценен начин за запознаване на хората с кметълските истории.
Речено – сторено.
Позволих си закачливата и доста смела компилация от феноменалния „Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс и фейсбук групата „Катунът от Каварна“, или Катунджиите, както рокаджиите в България волю-неволю се прочуха в началото на 2016 г.
Така се родиха заглавията на турнето и на настоящата книга. Нямах конкретен план или обмислена стратегия. Всъщност идеите, организацията, подготовката – всичко се случваше в движение.
За първа спирка и начало на турнето избрах Варна. С Пламен Пенчев – първия „оптимизиран“ от общината мой приятел и един от най-големите рокаджии в Каварна и България, преценихме, че най-подходящото място за това е Клуб 87 в центъра на града.
В никакъв случай не мога да се оплача от липса на публика или интерес. Дойдоха Симеон, известен като Монката, Сашо Метъла и още много наши приятели. За всички гости концертите в Каварна се бяха превърнали в събития, за които си спомняха през годините, както и емоции, които нетърпеливо очакваха.
Неделчо Михайлов е един от тях. Журналист, бивш кмет на район във Варна, Дечо се нае да представи мен и книгата. Оригиналният начин, по който го направи, и бурните аплодисменти доказаха, че идеално се е справил с тази нелека задача. Не знам дали толкова успешно, но аз също се справих с моята. Разкрих повече подробности около разказаните случки и отговорих на въпроси, свързани с най-новата история на Каварна. Тази, която се пишеше в момента.
Направих сефтето. В моя фейсбук профил започнах да публикувам всички места за седмицата, както и датата и часа, където книгата ми ще бъде представяна. Така започна турнето в Североизточна България.

СЪДЪРЖАНИЕ
ОТ АВТОРА.....5
ТУРНЕТО НА ГАЛАКТИЧЕСКИЯ КАТУНДЖИЯ.....9
ДИЙП ПЪРПЪЛ И UFO...41
ДЖУЛАЙ МОРНИНГ В ТУТРАКАН...55
СКОРПИЪНС И МАЙКЪЛ ШЕНКЕР ГРУП ......67
КОНКУРЕНТ...79
ЙОРН ЛАНДЕ.....87
ТОП 10 НА КУРИОЗИТЕ......101
ПОЛЕТЪТ НА „ЧУДОВИЩЕТО“.......103
Д2 И ПУБЛИКАТА... 105
ПОСРЕЩАНЕТО НА НАЗАРЕТ...106
ДВАТА ПАМЕТНИКА......107
САНЕЦА И МАЙКЪЛ ШЕНКЕР ГРУП...108
БАРАБАНИТЕ НА ДЕЙВ ЛОМБАРДО...110
РОБЪРТ ПЛАНТ И БЪЛГАРСКАТА МИСТЕРИЯ.....111
ПЛАМЕН ПЕНЧЕВ И КАРТАТА НА ЛЕМИ...112
ЛАНДЕ И ЛОУТЪН...113
ЖЕЛАНИЕТО НА ДИЙ ШНАЙДЕР.....114
КАВАРНА......117
РОК ГРУПИ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ, ГОСТУВАЛИ В КАВАРНА......... 124

На книжния пазар от 19 април 2017 г. 
Издателство: „Ентусиаст“ 
ISBN: 978-619-164-244-1
Корична цена: 10 лв.

Коментирай