Reality/TV

„Винил“ – Мартин Скорсезе с вълнуващ сериал

Добре е да знаете, че другият изпълнителен продуцент на „Винил“ е Мик Джагър

11.02.2016г. / 09 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: HBO

Снимка: HBO

Ако още с първите кадри „Винил“ на HBO ви заприлича на филм на Мартин Скорсезе, знайте, че не е случайно. Комбинацията от носталгия по Ню Йорк от 70-те и пулсиращ рокаджийски саундтрак се дължи изцяло на неговата режисура.

В случай че присъствието на утвърдения режисьор ви се струва недостатъчно, когато става дума за сюжет за лоши момчета, екзистенциални кризи и изкупителното въздействие на музиката – тогава е добре да знаете, че другият изпълнителен продуцент на „Винил“ е Мик Джагър – фронтменът на Rolling Stones.

Сериалът ни връща в 1973-та. Ричи Финестра (Боби Канавали) е мениджър на звукозаписен лейбъл, загубил вяра в музикалната индустрия, пропил се и затънал в сериозна каша. Точно преди да удари дъното, Ричи попада на шумен рок-концерт на изгряваща група, наречена New York Dolls.... Актьорският състав на „Винил“ включва Оливия Уайлд – известна още като чаровната 13 от „Д-р Хаус“, Рей Романо („Всички обичат Реймънд“) и Джуно Темпъл.

Сюжетът смесва измислени герои с актьори, които играят реални музикални звезди (като Дейвид Боуи, Елвис Пресли и Лу Рийд) – сериалът е амбициозен, скъп и според създателите – с гарантиран успех.

Целта и амбицията на „Винил“ според Скорсезе е „музиката да бъде част от сюжета, но и целият сюжет да бъде като едно музикално парче“, да се усети как музиката е дефинирала живота на хората преди около 50 години. За Мик Джагър „Винил“ е образът на един вълнуващ и несигурен период в музиката, когато западащият метрополис се превръща в сцена за пънка, диското и хип-хопа.

Доста години минават, докато се стигне до заснемането на „Винил“. Първоначалният план на Скорсезе и Джагър от 2000-та година е за филм, наречен "The Long Play“. Идеята е била да се проследи животът на хора от музикалния бизнес в продължение на няколко десетилетия и културни ери.

Терънс Уинтър, носител на „Еми“, продуцент на „Семейство Сопрано“ и шоурънър на „Престъпна империя“, е сред сценаристите, работили по „The Long Play“. Но през 2008-ма, както казва той, „световната икономика се срина и изведнъж телефоните спряха да звънят“.

„Студиото заяви „Хм, може би не е сега моментът да правим тричасов епичен исторически филм“, допълва Уинтър, който е и автор на сценария за „Вълкът на Уолстрийт“ на Скорсезе. Тогава Уинтър пренаписва рок-проекта като пилотен епизод за телевизионен сериал.

Снимките на пилотния „Винил“ започват през лятото на 2014 и продължават 35 дни. В сериала има голямо количество нова музика, която ще излиза и под формата на саундтрак албум след всеки епизод (в България издатели са Atlantic Records и Warner Bros.). За Джагър работата по „Винил“ е среща с едно от малкото начинания в шоубизнеса, с което не си е имал работа досега. Има и още една причина Джагър да държи под око „Винил“: неговият син Джеймс е актьор в сериала. Той играе фронтмена на неопитна прото-пънк банда. „Не съм настоявал да бъде избран за ролята“, казва Джагър.

„Само помолих да го оставят да се яви на прослушванията и да видим как ще се справи там“. Уинтър коментира, че „Винил“ е пореден етап от навлизането на Скорсезе в съвременната култура. Припомняйки си ранен разговор за „Престъпна империя“, Уинтър разказва как е обяснявал на Скорсезе разликата между минисериал и същински сериал. „Казах му: „Минисериалът е с окончателен, определен брой епизоди – 6, 8, 10 епизода и край“, спомня си Уинтър. „Докато истинският сериал е... снимаш пилотния епизод и после продължаваш нататък“.

И той ми отвръща: „Значи пилотният епизод е филмът, а това, което се случва по-нататък в сериала, е след филма? Окей, разбирам. Аз ще заснема филма, а след това ти направи сериала“.

Сериалът „Винил“ ще бъде излъчен в България едновременно с американската си премиера, в 04:00 часа на 15 февруари.

Снимки: HBO

Коментирай