Reality/TV

Третият сезон на MasterChef – повече от горещ

Хоби-кулинар готви отвъд границите на възможното с най-лютата чушка в света

07.02.2017г. / 13 40ч.
Аз жената
Снимка: btv

Снимка: btv

Гореща изненада предлага участник в любимото кулинарно шоу на България на строгото и справедливо жури на MasterChef по bTV. В стремежа си да впечатли гурме-експертите Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев с иновативен и интересен прочит на популярно ястие, хоби-готвачът сервира най-лютата чушка в света – Carolina Reaper (Каролинска смърт или Каролинският изкормвач).

С надеждата именно тя да го приближи към мечтаната титла и голямата награда от 100 000 лева, претендентът за най-добър хоби-готвач в България буквално запали сетивата, вдигна адреналина и нажежи напрежението на снимачната площадка. Чушката, която взриви градуса в кухнята на MasterChef, е сертифицирана като най-лютата в света от рекордите на Гинес през 2013 година.

Създадена е от Ед Кюри чрез кръстосване на сортовете Naga Viper и сладко хабанеро, а названието ѝ се дължи на формата на дръжката ѝ. Има плодов, сладък вкус, с лек аромат на канела и шоколад. Използвана в минимално количество като съставка на MasterChef ястие, тя изненада дори опитните професионалисти Виктор, Андре и Петър с дълготрайния ефект, който оказва на цялото тяло и може да продължи до 3 часа.

Лютивината на чушките се измерва в единици по скалата на Сковил, а средната лютивина на Carolina Reaper възлиза на 2 милиона единици. Капсаицинът е активната съставка, която придава специфичния вкус на лютите чушки.

Скалата на Сковил започва от сладките чушки и камбите с 0 сковила, и завършва с 16 милиона сковила, които представляват чистата проба капсаицин. За сравнение, сосът табаско се измерва между 7 000 и 8 000 Сковил единици.

Това прави чушката Carolina Reaper толкова люта, колкото спрея за самозащита или този, който полицията използва за разпръскване на тълпи. Създателят на Carolina Reaper – Ед Кюри признава, че интересът му към лютите чушки става сериозен, след като разбира, че капсаицинът има потенциал да лекува ракови заболявания. Това откритие го кара да дари половината от реколтата си за медицински изследвания.

Освен че ускорява метаболизма, подобрява храносмилането и има противовъзпалително действие, активното вещество в лютите чушки предизвиква производството на хормона на щастието ендорфин. При консумацията им езикът изпитва болка, мозъкът отделя от обезболяващия хормон, за да го успокои, а крайното усещане е на щастие и доволство.

Каква ще бъде съдбата на смелия кулинарен гладиатор, който сервира „горещо като лава“ гурме на Виктор, Петър и Андре, зрителите на bTV ще видят в третия, отвъд границите на възможното, сезон на MasterChef България – от 27 февруари в 21:00 часа.

Коментирай