Свободно време

Безплатни детски филми на Киномания 2011

09.11.2011г. / 09 27ч.
Аз жената
Безплатни детски филми на Киномания 2011

В София и Варна тече 25-ото издание на филмовия фестивал Киномания. В столицата филми от програмата на фестивала могат да се гледат в НДК, кино „Люмиер“ и Дом на киното, а във Варна - във Фестивалния и конгресен център, съобщава Dnes.bg.

Тази година Киномания предлага детски филми с безплатен вход. Достъпът до филмите е само с предварително взети места за тях от билетния център на НДК, като след изчерпване на капацитета на залите, в тях няма да се допускат допълнително хора.

Зрителите ще могат да видят „Бялото лъвче“ - омагьосващо пътешествие из приказните кътчета на Африка, което започва с раждането на бялото лъвче на име Лецаци. Сюжетът проследява как то оцелява във враждебния свят. Прекрасни природни картини, увлекателен сюжет и дълбочина на вътрешните изживявания – това ни предлага филмът, който се превръща в приключение за цялото семейство.

Анимацията от Дания, „Големият мечок“, участва в селекцията на детския конкурс Берлинале ’11 и в Киномания 2011. Във филма брат и сестра (които не се обичат чак много) предприемат пътуване до провинцията, по време на което сестричката е отвлечена от огромен мечок. Брат й трябва да я спаси, което го отвежда в сърцето на гората - свят, пълен с интересни същества и много поводи за размисъл. Интересно преживяване, което ви предлагаме да изживеем заедно.

Друг шедьовър, „Жаби кекерици“, е отличен с награди за най-добър филм на детски фестивали в Монтевидео ’09 и Кайро ’10. И този филм обещава незабравими приключения, в които главният герой Макс се впуска, за да намери жабешки яйца за своя брат. Приятелство, неочаквани срещи и нови знания за света ще открият малки и големи в този филм.

Анимационният „Приказки от джунглата“ е направен по световноизвестните приказки на Орасио Кирога. Филмът представя епичната битка на животните в джунглата, които се опитват да спасят своя дом, живота си, нашия свят.

Любовта между 14-годишната Ариети и младия Шо, която се развива на фона на пакостите, които прави семейство загадъчни 10 сантиметрови човечета е в основата на анимационния филм „Тайният свят на Ариети“ (The Secret World of Arrietty). Лентата е на режисьора Хиромаса Йонебаяши и е по романа „Заемателите“ от Мери Нортън, издаден през 50-те години.

Германският „Това е Лола!“ ни въвежда в света на 9-годишната Лола, в която нищо не е обикновено. Ново училище, търсене на нови приятели, нови емоции, много мечти…и едно мистериозно писмо в бутилка.

Анимационна версия от Япония по книгата на Едуард Успенски „Крокодилът Гена и неговите приятели“, озаглавена „Чебурашка“ също е част от програмата на Киномания 2011. Веселата история разказва за загадъчното зверче Чебурашка, което пристига в Русия в сандък с портокали, заживява в телефонна кабина, сприятелява се със самотен крокодил на име Гена и изобщо му се случват куп интересни неща.

Още един филм, участвал в детския конкурс на Берлинале, могат да видят зрителите на Киномания. Това е „Гласът на орела“. Филмът разказва за приключенията на едно момче, което, придружавано от вярната си птица, научава че не трябва да обръщаш гръб на традицията, за да бъдеш щастлив, а че обичаите, уважението към природата, приятелството и предаността са взаимно свързани.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време