Свободно време

„73 начина да сте уверени в себе си“ – Нина Рубщейн

24.11.2011г. / 09 01ч.
Аз жената
„73 начина да сте уверени в себе си“ – Нина Рубщейн

Известната психоложка и квалифициран гещалт терапевт Нина Рубщейн ни показва технологията за откриване на себе си в своята нова книга „73 начина да сте уверени в себе си“ (ИК „Изток-Запад“). Книгата ни учи как да използваме заложеното от майката природа в нас, за да постигнем живота, който ни удовлетворява.

Повечето от нас са свикнали да възприемат явлението увереност като състояние с неизвестно съдържание. Увереността представлява цял комплекс от характерни черти, навици, умения и начини да се живее и общува. „73 начина да сте уверени в себе си“ ни учи именно на това. Нашият подход към самоувереността не идва от оценката на поведението ни (отвън), а от осъзнаването на собствените възможности, силни страни и индивидуални инструменти, специфични за всеки (отвътре).

„73 начина да сте уверени в себе си“ е един своеобразен тренинг по придобиване на самоувереност. В тази книга са събрани 73 забавни и интригуващи съвета за всяка жена. Те могат да бъдат безценна помощ в нейната непрестанна борба да открие себе си сред доминирания от предразсъдъци и стереотипи съвременен свят. Нина Рубщейн показва как всяка жена може да придобие безценна самоувереност чрез кратки упражнения и практични препоръки за създаване на ползотворни навици. Тя съветва също как да използваме самите себе си като основен инструмент за успех по пътя към реализирането на най-важните мечти – собствените, като заявява: Не можем да управляваме света. Не можем да управляваме другите – та ние не сме богове! Всичко, което ни е необходимо, за да имаме щастлив живот, вече го имаме: ние самите. И това е нещото, което наистина можете да управлявате! И за да го направите, просто трябва да се вслушвате в чувствата и тялото си.

Откъс:

Повечето от участниците в нашите тренинги по самоувереност обикновено се надяват, че там ще научат специални начини, които ще им помогнат да станат по-нахални, по-напористи и по-гръмогласни, да „пробиват с лакти“ и т. н. В повечето случаи именно те най-много осъждат хората с подобни качества. Техните собствени представи за моралните норми на поведение обаче им пречат да бъдат като тях. И затова желанието, което ги води при нас, обикновено звучи така: „Научете ме да бъда лош, абсолютен мерзавец, но така, че аз да не се възприемам като такъв, близките ми да не ме мислят за такъв, всички останали хора да се отнасят добре с мен, без да изпитвам чувство на вина“. Някои от нашите клиенти идват след като вече са посещавали други тренинги, където с помощта на прости игри са ги обучавали да тренират „наглост“ – например с играта „кой ще седне пръв на стола“. Но неизвестно защо с играта „третият е излишен“ те не са постигнали самоувереност, а са почувствали само обида.

Веднъж тайфа мишоци се събрали на мрачно съвещание.
„Всички ни унижават. Всички се опитват да ни тормозят. Не можем да живеем повече така. Какво да правим? – занареждали те. Накрая един от мишоците казал: „Сетих се! Ще питаме Филин. Той е известен и мъдър стратег!“ И всички вкупом се запътили към Филин. Наобиколили го и го попитали: „Какво да правим? Ние сме беззащитни и всеки може да ни обиди!“ Филин дълбокомислено погледнал нагоре и казал: „Всичко е много просто: трябва да станете таралежи“. Мишоците се зарадвали и хукнали обратно с възторжени викове: „Да, да! Разбира се! Всичко е толкова просто, можехме и сами да се сетим! Трябва просто да станем таралежи!“
Внезапно един от мишоците спрял и озадачено се втренчил в земята. „Да де... – замислено казал той, – ама се чудя как точно ще станем таралежи?“ – „Наистина, наистина! – извикали оста- налите. – Как ще станем таралежи? Да отидем пак при Филин и да го попитаме“. Цялата група завила обратно като един голям параход и хукнала отново при Филин. „Филин, а как да станем таралежи?“ – за втори път попитали мишоците. „Ами – замислено и гордо казал Филин – това вие ще решите. Аз съм стратег. А как се става таралеж – това е вече технология“.

Тази книга не е за това как да станем таралежи. Ние не можем да бъдем нещо различно от това, което сме... Не можем да променим ръста си, възрастта си, своето ДНК. Но можем да се научим да използваме ефикасно нашите дадености.
В тази книга ще откриете технология за откриване на себе си и ще се научите как да използвате заложеното от майката природа във вас, за да постигнете живота, който да ви удовлетворява. А природата е заложила всичко, което е необходимо: във всеки един от нас!
„Ние всички се раждаме мокри, голи и гладни. И това е само началото.“
Нашият подход към самоувереността не идва отвън – от оценката на нашето поведение, а отвътре – от осъзнаването на нашите силни страни и възможности, както и на индивидуалните инструменти, специфични за всеки. С помощта на нашите препоръки, упражнения и експерименти, с тази книга вие преди всичко ще овладеете навиците да използвате самия себе си като основен инструмент за собствения ви успех.
Пътят ни няма да е кратък, защото само бавната, задълбочена настойчива и старателна работа над себе си ще ни доведе до желания резултат. Невъзможно е да се построи фундаментът на живота ви само за един ден – иначе рискувате той да поддаде и всичко да рухне.

– Колко време ще ни трябва, за да стигнем до най-близката железопътна станция? – попитали туристи местен старец.
– Вървете – отговорил старецът.
– Ние ще вървим. Но питаме далече ли е?
– Вървете!
Туристите се разсърдили и тръгнали.
– Ще стигнете след един час – дочули те гласа на стареца.
– Благодарим – отговорили туристите. – Но защо не ни казахте това веднага?
– Първо трябваше да видя как вървите!

Докато правите упражненията, дадени в тази книга, вие можете да се движите с вашето собствено темпо. Няма да направите нито една крачка по-бързо или по-бавно, отколкото поискате сами.
Да бързаш, означава да извършваш бавни движения без прекъсване между тях.
М. Велер

Четенето на тази книга ще бъде ефективно, ако изпълните всички упражнения съвестно и точно, а не просто да я прочетете.
Успех!

Обем: 280 страници
Корична цена:: 15 лв

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време