Свободно време

Световноизвестни хореографи търсят най-добрите танцьори у нас

09.03.2012г. / 16 00ч.
Аз жената
Световноизвестни хореографи търсят най-добрите танцьори у нас

За поредна година известни хореографи от САЩ ще изберат стипендианти сред най-добрите участници в „Танцова работилница 2012“. Стипендиите за българските таланти включват интензивни летни обучителни програми на известни американски танцови училища и компании. „Танцова работилница“ (Dance It!) ще се проведе от 9 до 15 април 2012 г. (от Цветница до Великден, априлска училищна ваканция) в Държавния музикален и балетен център (Музикалния театър) и Дерида денс център.

През интензивната творческа седмица танцьорите ще имат възможността да усвоят специални танцови техники в 5 различни стила: балет – стил Баланчин, бродуейски джаз, модерен танц, хип хоп и характерен танц. Всеки от поканените хореографи не е случаен и ще ги обогати също със своя индивидуален подход и своя изключително любопитен професионален опит.

Младите танцьори и известните хореографи ще творят заедно! За краткото време на „Танцова работилница“ те ще разработят нов репертоар, който ще бъде показан на големия финален Великденски спектакъл „Sneak Peek“ на 15 април от 19 ч. в Държавния музикален и балетен център. Всеки участник ще има шанса да се изяви на сцената, редом със специално поканените за спектакъла утвърдени танцови артисти от България и САЩ.

Сред звездите на „Sneak Peek“ ще бъдат компанията за съвременен танц Prism Dance Theatre (САЩ), първата компания за съвременен танц в България Дерида денс, успешната млада българска балерина Николина Карагеоргиева (Balletto del Sud, Италия; бивш стипендиант на „Работилницата“) и др. За пръв път ще бъде показана на сцена и хореография на Петър Илиев, разработена по проект с деца от ромски произход от училище в квартал Филиповци в София.

Програмата на „Танцова работилница 2012“ (Dance It! 2012) включва още: майсторски класове; отворени за посещение от страна на граждани часове; интерактивна дискусия относно танца като културна индустрия; танцови акции и пърформанси на открито и в нетрадиционни публични пространства; специално детско танцово ателие в Музикалния театър на Великден, преди финалния спектакъл; съпътстваща фотографска изложба.

От 2008 г. досега в „Танцова работилница“ са участвали повече от 350 танцьори от България, Черна гора и САЩ. Над 20 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ. Стипендианти на „Работилницата“ работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера – Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.

Прочетете още:

Коментирай