Свободно време

Как да бъдем стабилни по време на криза

29.03.2012г. / 11 52ч.
Аз жената
Как да бъдем стабилни по време на криза

„Наръчник да бъдем стабилни по време на криза“ – Аксел Мерк

Светът премина през икономическа криза с епични размери – най-голямата след Голямата депресия. Трилиони долари натрупано богатство бяха загубени, изчезнаха завинаги. Тази криза още веднъж ни напомни колко бързо могат да ударят икономическите кризи и колко лоши могат да бъдат последствията от тях.

Вие създавате вашето благосъстояние. Работите усилено и искате да разполагате с нещо, с което да можете да се похвалите някой ден. Искате да изпратите децата си в колеж, да планирате достойни старини, да спите спокойно през нощта и да постигнете душевен финансов покой. Искате да използвате дълга предпазливо, ако изобщо използвате някаква форма на дълг, и да разполагате със способността да правите това, което искате от финансова гледна точка.

Част I ще ви помогне да разберете динамиките, които движат този свят, и как те могат да окажат влияние върху вашите финанси. В тази част Мерк разглежда компетентно света, в който живеем, като подчертава изкушенията на нашето общество: кредита, потреблението, промените в политиката и самодоволството. Вместо да бъдете оставени да „почесвате тила си“ относно значението на последното държавно решение, вие ще се научите как светът работи в действителност и какво точно означава това за вас лично и за вашето богатство.

В Част II вие ще откриете как да приложите тези уроци към вашите лични финанси. Мерк подчертава, че всеки трябва да предизвиква конвенционалното знание. След това илюстрира как да спестявате, харчите и инвестирате в един променлив свят, като дава ясни и целенасочени съвети как да действате, ако вие и/или икономиката бъдете изправени пред криза.

Аксел Мерк е президент и главен директор „Инвестиции“ на Merk Investments LLC, инвестиционна консултантска фирма, регистрирана при Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, която управлява взаимни фондове със специализация в чуждестранните валути. Той е публикувал редица статии, описващи комплексни икономически феномени, и е чест лектор – експерт и модератор по време на различни конференции. Мерк е търсен „глас“ във финансови новини, известен със своите разбираеми съвети и необичайна способност да предвижда движенията на пазара. Гостува на CNBC и Fox News, цитиран в Barron`s, Wall Street Journal, Bloomberg News, USA Today и Financial Times.

Съдържание:

Въведение

Постигане на отлични постижения като Финансов пилот
Какво представлява стабилното благосъстояние?
Променливият свят на дълга, потреблението и изкушенията
Нежелани последици
Борбата, която предстои да започнем

Част I Светът на изкушенията
Глава 1 Изкушенията на кредита
Връзката между кредита и дълга
Кредитът като пари
Могъществото (и лишаването от могъщество) на Централните банки
Увеличаване на проблема с дълга
Криза в доверието
Последици от кредитната криза
Балонът на пазара на облигациите
Кредитът като заплаха за стабилното благосъстояние
Кредитът като „гориво“ за останалите изкушения
Да използваме кредита мъдро

Глава 2 Изкушенията на потреблението
Парадигмата на потреблението
Цената на потребителската икономика
Дългосрочни последици
Изпускане на потребителския балон
Какво означава всичко това за вас

Глава 3 Изкушението на промените в политиката
Цикълът бум-спад: можете ли да заблудите майката природа?
Желаната Златокоска
По-нагоре и по-далеч: Рисковите действия на Федералния резерв по отношение на фискалната политика
Още повече лоши лекарства за циклите бум-спад
Регулацията и данъците: приемствеността е най-добрата политика
Политиката, самодоволството и стабилното благосъстояние

Глава 4 Изкушението на самодоволството
С голяма шапка, но без добитък
Другата страна на самодоволството – рискът
Самонадеяността на наследения бизнес
Доверието трябва да се печели всеки ден
Живей свободно или умри

Част II Постигане на стабилно благосъстояние

Глава 5 Да оспорим конвенционалната мъдрост
Осъзнайте вашата отговорност
Трябва ли да използваме консултант?
Проактивността на стабилното благосъстояние
Събития с ниска вероятност и висок риск
Адаптивно инвестиране, вместо поддържане на курса
Стабилното благосъстояние като стил на живот

Глава 6 Спестяването и харченето в променливия свят
Мрежата на стабилното благосъстояние
Станете плановик на различни варианти
Стабилното благосъстояние: съхраняване на стойността
Модел на цикъла на личното благосъстояние
Важността на принципа „плащане при получаване“
Поемете контрола върху разходите
Как да харчим по-малко отколкото печелим
Вземането на важни решения относно стандарта на живот
Стабилното благосъстояние в един променлив свят

Глава 7 Инвестиране по време на криза
Знаци за настъпването на криза
Надеждата не е стратегия
За застраховането
Няма такова нещо като „безопасен актив“
Да намерим скривалище: инвестиране по време на депресия
Как да инвестираме в условията на спад
Към стабилно благосъстояние

Глава 8 Как да печелим в един променлив свят
Диверсификация
Инвестиране на база варианти
Инвестиране в бъдещето
Инвестиране в акции: инвестиране с цел получаване на стойност
Диверсификация с недвижими имоти и земя
Диверсификация в алтернативни инвестиции
Възможности за реализиране на печалба в един несигурен свят
Кога да продаваме
Как да инвестираме по време на бум
Към модела на инвестиране на стабилното благосъстояние

Глава 9 Стабилно инвестиране
Силата на натрупването
Да инвестираме правилно
Златният образователен спестовен план
Поемането на рискове без да поставяте на риск стабилното благосъстояние
Движеното от определена цел инвестиране
Стабилното инвестиране и стила на живот на стабилното богатство

Глава 10 Преследването на стабилно благосъстояние и щастие
Ползите от това да живеете в рамките на средствата си
Устойчивият баланс работа-живот
Да оставим наследство: стабилното дарение
Стабилното благосъстояние е мост между поколенията
Предупреждението на главния лекар: стабилното благосъстояние може да бъде пристрастяващо

Предговор

Тази книга е съвременен наръчник за инвеститори, пълен със „здрав разум“ и съдържащ ценна информация. Днес ни заобикаля финансова скръб. Малцина от нас преминаха през финансовата криза напълно незасегнати. И мнозина от нас загубиха своите домове, своите пенсионни спестявания и своите работни места. Трябва често да си напомняме как успяхме да загубим толкова много в толкова кратки срокове. Твърде много от нас се поддадоха на изкушението да консумират прекалено много и да вземат твърде големи заеми. Някои може би все още притежават плазмените си телевизори и луксозни коли, но не и къщата и гаража, в които да ги сложат. Не трябваше да става така. Разумните инвестиции, създаващи стабилно благосъстояние, биха защитили инвеститорите дори в лицето на финансовата криза. И ако повече хора бяха следвали разумни политики за инвестиране, бумът и последвалият го спад никога нямаше да се случат.
Ние обаче сме такива, каквито сме. Същите практики, които биха защитили инвеститорите от „увличане“ по време на бума, биха ни помогнали да просперираме, когато икономиката се възстанови след спада. Потреблението и мъдрите инвестиции сега могат да изградят стабилност на благосъстоянието ни в бъдеще. Днешният инвестиционен климат е труден и пълен с несигурност. Мерк подчертава, че масивното създаване на кредити от Федералния резерв и масивното създаване на дълг от федералното правителство носят риска от нерадостно бъдеще на инфлация и девалвация на долара. Дали тези проблеми ще възникнат, не е ясно, но рискът съществува. Мерк обяснява тези рискове и как инвеститорите могат да проследят вероятността те да доминират върху икономическите резултати през идните години.
Едно нещо е ясно: инвеститорите, които вярват, че близкото бъдеще ще бъде като настоящето, може би правят ужасна грешка. Бумовете не са устойчиви, но спадовете също не продължават завинаги. Естественото състояние на американската икономика е растеж, и растежът идва. Предприемаческата среда в Съединените щати няма равна на себе си по света.
Бъдете внимателни, диверсифицирайте класовете активи и региони по света, но не залагайте срещу способността на американската икономика да се приспособи и да процъфтява. Книгата на Аксел Мерк ще ви помогне за това.
Уилям Пул, бивш главен изпълнителен директор, Банка на Федералния резерв на Сейнт Луис

Увод
В свят, в който изглежда, че правилата на играта се променят всеки ден; в свят, в който изготвящите политиката хвърлят трилиони за решаване на проблеми; в свят, който може да стане още по-нестабилен – как спестявате? Как инвестирате? Как планирате пенсионирането си? И как спите вечер, без да се притеснявате какво може да се случи утре с вашия инвестиционен портфейл? С вашето благосъстояние?
Целта на „Наръчник да бъдем стабилни по време на криза“ е да ви помогне да постигнете вашите финансови цели, без значение колко несигурно може да се окаже бъдещето. В първата част на книгата разглеждам света, в който живеем, динамиките, които движат този свят, и как те могат да окажат влияние върху вашите финанси. Фокусирам се върху изкушенията на нашето общество: кредита, потреблението, промените в политиката и самодоволството. След като прочетете първата част, вече няма да се чувствате оставени на „милостта“ на учените, когато тълкувате новините, а ще бъдете в състояние да вземате свои собствени финансови решения както в личен, така и в глобален контекст.
Във втората част на книгата ще приложите тези уроци към вашите лични финанси. Започвам с предизвикателство към конвенционалното знание, преди да илюстрирам как да спестяваме и харчим в един променлив свят. Този наръчник отива и по-нататък, като ви показва как да инвестирате, когато вие и/или икономиката като цяло бъдете изправени пред криза; готови ли сте да се придържате към вашите спестовни образователни или пенсионни планове?
Целта е да ви научи на стил на живот. След като сте „екипирани“ с разбиране за силите, които движат този свят, и знаете как да се позиционирате в смутни времена, вие сте в добра позиция да „пожънете“ ползите от стабилното инвестиране, стабилното благосъстояние и – както се подчертава в последната глава, – преследването на щастие. Това не е наръчник от типа „как бързо да станем богати“; ако пожелаете, дори можете да го наречете „как бавно да станем богати“. Но ако искате да видите гората, а не да бъдете погълнат от дърветата, то той е за вас. Веднъж след като погледнете през хаоса на днешния ден, фокусирате се върху вашите приоритети и напредвате стъпка по стъпка, вие ще разполагате с всичко, от което се нуждаете, за да стигнете там, където искате да бъдете. Когато свършите с четенето, „Наръчник да бъдем стабилни по време на криза“ трябва да стане ваша втора природа.
Наистина, ако имате усещането, че много от обсъжданите ценности са тези, към които се е придържала вашата баба, няма съвпадение; това е така, защото постигането на финансова сигурност не е „космическа наука“. Вие можете да го направите, но ви трябва кураж, за да се справите с предизвикателствата пред вас, както и с объркващия и объркан свят.
Присъединете се към мен и станете пазител на благосъстоянието.
Това е приключение като никое друго, което съм преследвал досега. Вие и вашите любими хора си заслужавате усилието.

Въведение
Финансовите акции отбелязаха силен спад на пазара, след като Гейтнър обяви плана на Министерство на финансите за спасяване на банките и Сенатът прие мярката за стимулиране. Dow Jones Industrial Average спадна с около 350 пункта, или 4,2 процента, като достигна най-ниските си нива за деня в хода на следобедната търговия. Bank of America и Citigroup реализираха загуби, изразяващи се с двуцифрени проценти.
The Wall Strata Journal, пазарна информация, 10 февруари 2009 г.
Обзалагам се, че ако бяхте чули това днес по радиото, то би повишило кръвното ви налягане, макар и за кратко. Вероятно в съзнанието ви биха пробягали мисли за вашите пари, за вашата финансова сигурност и дългосрочното ви финансово бъдеще. Неудобни мисли. Какво трябва да правя оттук нататък? Трябва ли изобщо да правя нещо?
„Да пилотират самолета!" е това, което пилотите са обучени да правят във времена на криза. Може би си спомняте „Чудото на река Хъдзън“ – пилотът Челси Сълинбъргър, който спаси живота на 154 души, след като приземи самолета аварийно в река Хъдзън, в град Ню Йорк, когато и двата двигателя отказват след удар в ято гъски. Десетилетия обучение са му помогнали да се подготви за тази проява на спасително приземяване.
Какво общо има между пилотирането на самолет и финансовите заглавия? Всъщност има много общо. В днешния финансов свят спокойното, гладко въздушно пространство на практика изчезна. И тъй като излизаме от първото десетилетие на XXI век, финансовата турбулентност е навсякъде около нас. Когато турбуленцията удари, подготовката на инвеститора за нея е трябвало да започне месеци, дори години преди деня, в който пазарите се сринат. А когато буквално от нищото се появи неочаквана криза, да се следват приоритетите на човек, е от ключово значение.
„Да се придържаме към курса“, както проповядват мнозина от финансовата общност, не е отговор – нито пък хиперактивното жонглиране с инвестиции. Стабилното благосъстояние е за спечелването, запазването, увеличаването на „яйцата“ във вашето „гнездо“; то е за постигането на вашите цели и да бъдете в състояние да оставите наследство. Изграждането и постигането на стабилно благосъстояние е стабилен стил на живот, който ще тества периодично вашата твърдост; то не е търговия. Говоря като професионален инвеститор и активен частен пилот.
Независимо дали пилотирате самолет или не, вие търсите гладко въздушно пространство – тоест гладко въздушно пространство за вашите финанси. Как ще намерите такова въздушно пространство, подходяща височина и скорост на въздуха за вашите финанси? За вашето благосъстояние? Как ще осигурите старините си, как ще гарантирате плащането на учебната такса за вашите деца, вашата гъвкавост да започнете бизнес, да напуснете работа или да се наслаждавате на плодовете от вашия труд така, както желаете? Как ще оставите наследството на финансовата сигурност и благосъстоянието – вместо дългове – на хората, които обичате, когато Уолстрийт подхвърля вашата икономическа „Чесна“?
Тази книга е точно за това – за постигането на стабилно благосъстояние – финансово добруване в един турбулентен, движен от дълга, ръководен от изкушенията свят, за да имате здрав и спокоен сън през нощта.
Постигане на отлични постижения като Финансов пилот
Добрият пилот реагира спокойно, но в същото време ефективно на всяка промяна в условията на полета. По-добрият пилот очаква тези промени и предварително се нагажда към тях. В този дух мисля да се похваля малко и да ви кажа, че предвидих технологичния балон от 1999-2000 година, както и кредитната криза от 2008-2009 година, доста по-рано.
Всъщност идеята ми наистина не е да се хваля. По-скоро искам да ви кажа, че ако държите под око условията и въздушното пространство пред вас, вие също ще успеете да предвидите турбуленциите. Можете да ги избегнете или да се приспособите към тях и в резултат от това вие също можете да постигнете стабилно благосъстояние.
Защо е важно да се постигне и поддържа стабилно благосъстояние?
Е, вие сте мениджърът, лидерът, председателят, директорът, икономът – както и пилотът – на вашите собствени финанси. Вие – и ще повтарям това непрекъснато – отговаряте за вашата собствена финансова съдба; вие сте пилотът – командир; отговорността не може да бъде прехвърлена на друг. Вие вземате много финансови решения – какво да купите, колко да спестите, колко да инвестирате, какво да оставите на любимите си хора в наследство. Финансови решения не се вземат непрекъснато, нито всеки ден; в някои случаи такива решения се вземат само веднъж в годината. Разбира се, вие можете да се възползвате и от помощта на доверен финансов консултант, но при всички случаи задължително трябва да участвате в това; не можете да възложите на друг вашето собствено финансово добруване и надеждата за по-добро. Надеждата няма да ви подготви за грубата реалност на инфлацията, данъците, балоните и кризите; само разбирането на света, в който живеем, и подготовката за вашите потребности ще ви поддържат в добро и стабилно състояние. Много малко физически лица или професионални финансови мениджъри успяха да видят задаващата се кредитна криза. Макар някои да предвиждаха спад, а други очакваха корекция, много малко бяха тези, които успяха да предвидят 40-процентния спад в борсовите цени през 2008 година, загубата на почти половината стойност на долара спрямо еврото от 2000 до пролетта на 2008 година, колапса в цените на недвижимите имоти, трикратното борсово колебание в цените на петрола, замразяването на кредитните пазари и неподлежащия на определяне с някакъв вид инвестиционна стойност срив в настроението и перспективите пред почти всяка жива душа. Колкото повече беше инвестирал човек, толкова по-голяма беше загубата. И така, какво се обърка?
Понякога, вървейки по пътя, ние губим връзка с реалността, че инвестираме и поставяме капитал на риск, тъй като виждаме възможности и стойност. И точно тук е проблемът: хората възприемат твърде късоглед, високомерен поглед към всяко „яйце“ в тяхното „гнездо“. С други думи, когато инвеститорите притежават нещо, те са склонни да вярват, че то ще повиши стойността си дори ако това в това вярване няма и капка основание. „Капацитетите“ прокламираха Goldilocks1 икономиката, а ние всички се наслаждавахме на подема. На „бичия“ пазар2 се мислим за много умни. Инвеститорите допуснаха, че голямата картина е добра, че цените на недвижимите имоти ще растат постоянно, че инфлацията ще остане стабилна, че книжните пари, реализирани от кредитирането на пазара на недвижимите имоти и корпоративния пазар, са „добри“ пари и ще доведат до желаните икономически резултати и че всеки ще продължи да купува американски дълг, за да може всичко това да се случи.
Малцина оспориха конвенционалното знание. Голямата картина обаче не беше добра и много малко хора се вгледаха достатъчно отблизо, за да разберат това. Това е все едно астроном да се опита да обясни Вселената, като гледа само към звездите или планетите, като в същото време игнорира гравитационните и другите сили, обуславящи тяхното движение. Те виждат добре звездата или планетата, но не могат да обяснят Вселената или да предвидят дали някоя комета може да удари Земята в някакъв бъдещ момент. Забележете обаче, че нито трябва да сте астроном, нито „учен в областта на космическите науки“, за да разберете съвременния свят.
Какво имам предвид? Като връщам тази дискусия обратно на земята, имам предвид, че хората губят от поглед по-големите сили, които движат икономиките. Те губят от поглед системата. По-конкретно, те не вземат под внимание по-значими сили, като например кредит, лихвени проценти, потребление, търговия и държавна политика, както и по-абстрактни сили, например възприятия и самодоволство, които обуславят циклите на бумове/спадове и, най-общо, начина, по който си взаимодействат икономическите „планети“. Точно тук идва „Наръчник да бъдем стабилни по време на криза“:
„И на последно място, лесно за четене, но изключително задълбочено изследване на инвестициите в един свят, в който за съжаление здравият разум вече не е толкова широко разпространен – и „изкушенията“ да се реализират краткосрочни печалби „надвиват“ дисциплината за изграждане на стабилното благосъстояние."

Формат: 70/100/16
Обем: 312 стр.
ISBN: 978-954-28-1078-0
Корична цена: 15 лв. На книжния пазар от март 2012 г.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време