Свободно време

„Поверително от кухнята“ – Антъни Бурдейн

26.04.2012г. / 15 18ч.
Аз жената
„Поверително от кухнята“ – Антъни Бурдейн

Антъни Бурдейн е главен готвач на прочутия ресторант Les Halles, в който вечеря елитът на Ню Йорк. В автобиографичния си роман „Поверително от кухнята“ той не спестява нито една пикантна подправка. Ярката му индивидуалност крещи от всяка страница и някои биха могли да сметнат личното му присъствие за прекалено, ако не беше следното: Бурдейн се отнася към себе си със същата критичност и язвителност, каквато демонстрира към останалите си герои. Но най-важното е, че от всеки ред личи искрената му и дълбока любов към добрата храна. Тя се заражда на семейно пътуване във Франция и расте непрекъснато. Бурдейн не е представителна версия на готвач, който води телевизионно кулинарно предаване – езикът му е прекалено неприличен за домакините. Но ако искате да проникнете в тайните на един ресторант, трябва да му се доверите. Книгата има полезни истории за всеки клиент, готвач или ресторантьор. Основна тема е личното израстване на Бурдейн като човек и готвач. Може да не му се хареса това, което ще кажем, но открихме, че Бурдейн има нежна страна, която се опитва да прикрие под циничните си думи, и когато си позволите да я видите зад тях, „Поверително от кухнята“ ще се превърне за вас в много повече от една автобиографична книга за храната.“ Publishers Weekly

„Бурдейн е истински Джак Керуак на кухнята.“ Суми Хан

Антъни Бурдейн ще раздразни апетита ви с това съблазнително забавно, на места шокиращо угощение, съставките за което е почерпил от своя 25-годишен опит в дебрите на висшата кухня. Не е забравил и някои от скритите подправки като секса и наркотиците.
От първата изядена от него стрида във Франция до луксозния ресторант на върха на центъра „Рокфелер“, от ресторантите в Токио до дилърите на наркотици в Ийст Вилидж, от гангстерите до плъховете, брилянтно написаният, шокиращо откровен автобиографичен роман на Бурдейн ще ви накара да се смеете до сълзи и да споделите любовта му към храната.

„За мен животът на готвача е дълга любовна история, изпълнена с върховен екстаз, разочарования и смешни моменти.
Тук ще откриете щастливите случки и мигове – нещата, които са те привлекли, нещата, които те карат да се връщаш отново за още. Ще откриете и някои ужасяващи истории. Тежко пиянство, наркотици, секс в склада за сухи продукти... Защо не бива да си поръчвате риба в понеделник, защо онова, което е известно като специалитет, всъщност е остъргано от дъното на варела, и защо фритата от морски дарове не е добър избор за обяд... – все неща, които се срещат често в този бизнес.
Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.
А на читателите, надявам се, ще мога да дам вкуса към тези неща и тези времена... Този вкус е и сладък, и горчив, и солен... и много пикантен!
И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия в кухнята. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен.“ Антъни Бурдейн

Мнения на критиците

„Повечето посетители в ресторантите вярват, че изящните им блюда от гъши пастет и палачинки от елда, поръсени с боровинков сос са приготвени от кулинарни артисти от най-висша класа, от чувствителни, изтънчени готвачи. Истината често е много по-брутална. Има и истински „артисти“, разбира се, но по-вероятно е, както пише Антъни Бурдейн в „Поверително от кухнята“, сложната ви вечеря с великолепни предястия и ястия да е приготвена с усилията на екип от „морално деградирали, вечно надрусани зли духове, бегълци, банда главорези, състояща се от пияници, крадци, повлекани, леки жени и психопати, които не могат да кажат и едно изречение на чужд език“. Доказалият се като изкусен готвач в най-елитните ресторанти, пропътувал целия свят в търсене на най-уникалните ястия, Бурдейн е неприлично красноречив, престъпно добър разказвач, който споделя откровено своето мнение – истински Джак Керуак на кухнята.“
Суми Хан, Amazon.com

„Смях се толкова много, че забравих да ям!
О, наистина ще се забавлявате с тази книга, докато я четете. След това ще се разкъсвате от спомените за смешните и нелепи ситуации, които Бурдейн описва в книгата си, и спомените за ужасните неща, които понякога се случват в кухните на ресторантите. Със сигурност „Поверително от кухнята“ си струва да се прочете. И повярвайте – защото съм бивш мениджър на ресторант – дори най-абсурдните лудории, които са описани тук, са истина!
Моите почитания към Бурдейн за откровеността, с която малцина биха се осмелили да пишат за своя занаят. Ако имате достатъчно здрав стомах, книгата ще бъде истинско удоволствие за вас. Поздрави от един човек с добро храносмилане!“
Дж. Дейвис, Amazon.com

За автора:

Антъни Бурдейн е един от най-известните готвачи в света. Работи като изпълнителен готвач повече от 30 години в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в New York City и е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. Форбс – „Топ 10 на най-богатите готвачи в света“ (2008 г.). Той е груб, постоянно обижда, не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Като се прибави и употребата на неприлично количество алкохол, наркотици и безразборния секс, Бурдейн съвсем заслужено получава прозвището Лошото момче на кулинарния бранш. Освен това той е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.
Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа „Васар“ и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка (КИА). Работил е в множество ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan`s.
Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.
Бурдейн е изкушен от литературата и е автор на няколко книги, сред които има и два криминални романа – Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995).
Статията му „Не яжте, преди да прочетете това“, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята“ (ИК „Кръгозор“).
Книгата предлага поглед зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн. Превръща се в световен свръхуспешен бестселър.
През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – „Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие“ (преведено в България като „Гастрономическо турне“), в което той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, които може да открие в различните страни. Той опитва овчи тестикули в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации в САЩ и Великобритания. Кулинарните му книги с рецепти също имат изключителен успех сред професионалистите и любителите.
Кулинарното шоу „Без задръжки“, което Бурдейн води и в което приготвя странни вкуснотии като препечен ректум от африкански глиган, е хит сред зрителите на Travel Channel. В края на 2011 г. тръгна и най-новото му предаване – The Layover.

СериалътПоверително от кухнята
Историята в телевизионния сериал „Поверително от кухнята“ е основана върху автобиографията на нюйоркския готвач Антъни Бурдейн, превърнала се в истински бестселър по целия свят. Главният герой е талантливият готвач с взривоопасен характер (също като самия Бурдейн) – Джак Бурдейн, изигран от актьора Брадли Купър („Високо напрежение“, „Последният ергенски запой“).
На въпрос към Антъни Бурдейн кой актьор предпочита да изиграе неговата роля, той отговаря със завидното си чувство за хумор: „О, Господи, не знам, но със сигурност да е някой много по-грозен от Брадли Купър... като Гари Олдман например.“
Също както в книгата, и в сериала има разкрити тайни от света на висшата кухня, много страсти и забавни случки, подправени с щипка пиперлив хумор. И всичко това в името на добрата храна и на Негово Височество – клиента.
Продуценти на сериала „Поверително от кухнята“ са професионалистите в жанра – Дарън Стар, познат на зрителите като един от създателите на сериала „Сексът и градът“, и Дейв Хемингсън – продуцирал сериалите „Само за снимка“ и „Американски баща“.

На книжния пазар от 9 април 2012 г.
Меки корици, 320 стр.
ISBN: 978-954-771-282-9
Размер:  145Х210 мм.
Преводач: Татяна Виронова
Корична цена: 14 лв.

Прочетете още:

Коментирай