Свободно време

Как да откажем неизгодно предложение за работа

22.08.2012г. / 00 55ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Рядко се случва човек да получи едновременно две предложения за работа и тогава се оказва изправен пред дилемата кое да избере. А от друга страна – как да откаже по най-удачния начин.

Три са основните фактори, от които зависи това решение:

- заплатата;
- самата работа;
- потенциалните колеги.

Каквато и причина да изберете за себе си, ще ви е донякъде неудобно от ситуацията, защото по време на интервюто сте се опитали да убедите евентуалните си шефове, че ще сте привилегирован да работите за тях.

Погрижете се фирмата, на която ще откажете, своевременно да разбере плановете ви. Уведомете ги по телефона или чрез електронно писмо, че не смятате да се възползвате от тяхното предложение. Ще направите добро впечатление, ако сте честни при излагането на причините за отказа си. Покажете признателност, за оказаното доверие и евентуално препоръчайте някого, за когото сте сигурни, че ще се справи не по-зле от вас самите.

Не отказвайте определена работа, защото вероятно можете да получите по-добро предложение от друго място. Така можете да останете без нищо и не приемайте няколко оферти, защото ще покажете липса на лоялност и към двете страни.

Имайте предвид, че в 99% от случаите няма да откриете своята работа-мечта. Една от способностите на човек е да се приспособява към условията. Вместо да откривате недостатъците й, съсредоточете се върху положителните й страни и оценете най-малкото факта, че я имате.

 

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време