Свободно време

Какви книги са подходящи за подарък?

Традиционната хубава идея, от която не бива да се отказваме е да подарим книга за Коледа!

05.12.2012г. / 14 58ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Подаряването на книга не е проста работа. Уж е лесно – отиваш в книжарницата, ориентираш се жанрово и вземаш или най-новата излязла – ако човекът, за когото е предназначена редовно си купува от този вид книги – за да е сигурно, че я няма или първата, която ти хване окото.

Свързани статии

Така изглежда лесно, но на практика изобщо не е. Книгите носят послание – не бива да забравяме това. И ако човекът вземе, че я прочете и се окаже, че не е била особено подходяща за него, може да си развалите приятелските взаимоотношения, ако му се стори, че му намеквате нещо.

Примерно на някоя дебеланка да вземете да й подарите книга за отслабване – може да й е полезна, но може и да си помисли, че й се подигравате. Или пък на снахата, която не си мръдва пръста да готви, да й подарите голяма готварска книга. На шефа, кацнал на една трънка, с незнайно каква окраска парашут и не отбираш нищо – как да се справяме по-добре с подчинените си...

Възможностите за гафове са безкрайно много, почти толкова, колкото книги може да откриете.

А за да налучкате книгата с читателя й е като да сте качествен сватовник. Трябва да познавате и едната и другата страна. Да познавате добре приятеля си и да сте прочели книгата. И да си кажете – идеално ще си паснат. Е, тогава бързо я опаковайте празнично и ще сте спокойни, че сте налучкали в десетката.

Ако обаче имате колебания, то може да сложите своето пожелание написано върху книгата или в картичка – не мога да разбера, защо много хора не харесват надписани книги – така след време ще знаеш от кого ти е, дори по какъв случай ти е подарена и т. н.

Свързани статии

Според мен най-безотговорни сме пък когато купуваме детски книги – вземаме обикновено най-шарената и най-хващаща окото и се усещаме, че сме сбъркали, чак когато почнат да ни се преплитат думите, четейки я за лека нощ и се чудим как да ги сменим и да преразкажем по наш вкус историята, само и само да не прочетем онова, което е в книгата. А ако подаряваме на приятелско дете или на неуравновесен тийнейджър, който сам ще си я чете и току виж го вдъхновила за извратени и опасни неща? Ето защо трябва да се четат детски книги и от онези, които си мислят, че отдавна тези книжици не са за тях.

С една дума, за да нацелиш правилния подарък – книга, трябва да си добър читател и добър психолог. Или да си пълно перде. И да кажеш – „Честита Коледа – хахаха – хохохо – прочети я пък ми кажи после дали става, че доста се изръсих за нея.

Коментирай