Свободно време

Работилница „Седянка“ шие, бродира и плете в 7 населени места

Жени и мъже плетат, бродират и тъкат, за да запазят българската традиция и да я предадат на следващите поколения

05.12.2012г. / 08 55ч.
Аз жената
Снимка: Ивет Лолова

Снимка: Ивет Лолова

Работилница „Седянка“ е неформално сдружение, в което членуват мъже и жени, баби и деца. Всеки, който милее за българската традиция е добре дошъл. Това отворено общество освен група в най-голямата социална мрежа има седалища в 7 населени места: София, Пловдив, Велико Търново, Самоков, Варна, Бургас, Елена, и с. Писарево – община Горна Оряховица, област Велико Търново.

Свързани статии

Сдружението има за цел да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото.

„До преди 60–70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили не само облеклото на цялото семейство, но и украсата на дома. Тези умения в съвременния ни живот са останали на заден план. Родените в последните 20 години прекарват времето си пред компютъра, а за игла и конец само са чували. Има толкова красиви образци, които са само в музеите.

А тъканите и конците са тленни. Скоро и в музеите те ще останат много малко.

Ние сме от малкото жени запазили тези умения, предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка.

Не искаме уменията ни да си отидат с нас.

За това целта ни е да ги предадем на колкото се може повече жени и така да съхраним вековните български традиции!“ – споделят Ирен Ямами и Ани Йовева – едни от моторите на групата.

Работилница„Седянка“ кани всички, които искат да продължат традицията, да се научат да бродират, шият, плетат, да изработват бижута, сувенири и аксесоари от плъсти – да се включат в творческите работилници. Входът е безплатен, достатъчно е само голямо желание и любов към българската традиция.

Тези, които искат да се запознаят с коледните чудеса на работилница „Седянка“, може да посетят нейните коледни седенки и базари:

Велико Търново - от 6 декември 2012 г. до 6 януари 2013 г. в парка "Марно поле". В една от дървените къщички членове на Работилница "Седянка" ще покажат какво са направили през изминалата година. Ще има уроци по филц с Руменка Михайлова - гост от Варна, калоферска дантела, плетене на една кука и фриволите.

Бургас – 8-ми декември, от 13 до 15ч., до пазара „Краснодар“, ул. „Климент Охридски“ 47

София – 14-20 декември, НМ „Земята и хората“.

1. София, ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 75, за контакти: Антоанета Толтукова, тел.: 0889 97 17 11,e-mail: nettyat@abv.bg, skype: nettyat

2. Велико Търново, за контакти: Любка Любенова тел.: 0887709129

3. Самоков, Зографската къща, за контакти: Ани Йовева тел.: 0888 581036

4. Варна, за контакти: Ралица Бонева, тел.: 08778 51 770

5. Елена, за контакти: Светослав Петров, тел.: 0883362618

6. с. Писарево, община Горна Оряховица, област Велико Търново, за контакти: Петър Георгиев, тел.: 0899638090

7. Пловдив, НБ „Иван Вазов“, за контакт: Галя Стойчева, тел.: 0888 688 906

8. Бургас, ул. „Климент Охридски“ 47, (до пазара Краснодар); събота 13.00-15.00 ч.; за контакт: Елф Койнова, тел.: 0878 826 377

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
цветанка тинова ( преди 9 години )
Реверанс пред идеите Ви. Моля ви да ми дадете информация за Вашите бъдещи мероприятия в град Пловдив. аз проявявам интерес тъй , като плета модерни ботикови плетива: попчо, болера, летни дамски чанти . За контакти ticiana***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
Наистина страхотна инициатива на доброволни начала! Моля родакторите да дадат малко повече информация за работилницата - ако може поне едно име и телефон за връзка с групата от София (или часовете на седянката в музея "Земята и хората.")Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време