Свободно време

Как да станем по-самоуверени

„Самочувствието. Силата да вземеш нещата в свои ръце и да живееш живота, който си избрал“ – д-р Роб Йънг

11.02.2013г. / 08 27ч.
Аз жената
Как да станем по-самоуверени

Бихте искали да промените живота си и да придобиете изумителна самоувереност? Добрата новина е, че това е възможно. Защото, независимо колко много или малко увереност притежавате, винаги можете да я подсилите.

Мит е, че повечето хора са уверени в себе си. В действителност мнозина твърдят, че биха желали да се сдобият с по-високо самочувствие. Онези хора, които външно изглеждат сигурни в себе си, много често всъщност се чувстват нервни. Самочувствието не е нещо, със или без което се раждаме. То не е от онези характеристики на човека, които или ги притежава, или ги няма, с които сме обвързани през целия си живот. Всички сме в състояние да станем по-уверени в себе си. Можем да подхранваме и развиваме самочувствието си във всяка възраст, като възприемем нов тип поведение или стратегия. За целта е нужно просто да отделяте по няколко минути дневно с тестовете, задачите и средствата, представени в книгата на д-р Роб Йънг.

Д-р Роб Йънг – психолог и инструктор – е всепризнат авторитет в областта на психологията на високите постижения. Обучава хора от различни сфери: от бизнес лидери и спортисти до медийни личности и музиканти. Той използва тестове за личността, за да помогне на клиентите си да се възползват максимално от своите силни страни, да преодолеят слабостите си и да постигат по-големи резултати. Той е експерт, търсен от телевизионни програми, вариращи от новините по CNN и ITN до Big Brother и Working Lunch („Работен обяд“) на BBC. Притежава две научни титли в психологията. Защитил е докторска степен в психология на упражненията и спорта с основен акцент върху мотивацията и върховото представяне.

Съдържание

Първа част

Да развиете самочувствие за цял живот
01 Самочувствието и вие
02 Как да развиете непоколебима вяра
03 Как да се държите самоуверено
04 Как да си поставите самоуверени цели
05 Как да оползотворите ресурсите си
06 Как да се справите уверено с трудностите
07 Как да си създадете самоуверено бъдеще

Втора част

Самочувствието, когато имате нужда от него
08 Уверена публична реч и презентации
09 Уверени разговори и общуване
10 Самоувереност на срещи с отсрещния пол
11 Увереност при служебни събрания и създаване на работни контакти
12 Самоуверено интервю за работа
13 Уверена промяна в живота
14 Уверено справяне с конфликтите
15 Самочувствие за добро здраве, физическа форма и тяло
16 Бързо самочувствие

Въведение

. . .
Може би ви трябва повече самоувереност в дадена ситуация, например когато говорите пред голяма публика или се изправяте пред колегите, каните някого на среща, взимате изпит или се явявате на интервю за работа. Може би се съвземате след тежка лична раздяла или пък се безпокоите за състоянието на света, в който живеем. А възможно е да си мечтаете за повече увереност в няколко различни сфери от живота. Може само леко да сте притеснени от някои ситуации, а може да ви разтрисат вътрешни съмнения и парализиращи страхове. Все едно дали за заседателната зала или спалнята тази книга предлага изобилие от лесни за приложение способи и упражнения, които ще извисят самочувствието ви и ще ви помогнат да вземете най-доброто от живота.
Това е ефективно!
За да ви помогна да проявите най-хубавите и най-уверените си страни, изпълнил съм тази книга със способи, съвети и научно доказани упражнения. Извлякъл съм най-доброто от сферата на когнитивната бихейвиористична терапия, спортната психология, невролингвистичното програмиране и позитивната психология. Някои от тях са тъй новаторски наострени, че биха порязали пръстите ви, докато разгръщате страниците. Не се притеснявайте, че звучи толкова самохвално – приемете го с вяра, че съм специализирал като психолог и съм преровил академичния свят и света на бизнеса и ръководството, за да ви представя само материал, който ще има ефект.
И това е, защото с течение на годините съм изживял разочарования, че написаните за самочувствието книги просто не дават резултат. Боя се, че става дума за мошеници, шарлатани и самозвани наставници в живота, които ни втълпяват нагиздени и повърхностни идеи, които не оставят продължителен отпечатък върху самочувствието. Разбира се, някои от техниките им може да ви задоволяват в продължение на дни или дори седмици – но осигуряват ли ви дълготрайна полза? Не. Е, тази книга е по-различна.
Отбележете наличието на еднократни упражнения „Действайте“, както и способи „Повдигане на самочувствието“, пръснати из цялата книга, които ще пожелаете да използвате непрекъснато. И прилагайки ги, ще се научите не само как да излъчвате един по-самоуверен имидж за себе си, но и как да промените начина си на мислене и усещане за себе си и за света. А резултатът? Ще си изградите цялостно и дълготрайно самочувствие, което да ви помогне да се справите с почти всичко, което животът ви поднесе. Ако се доверите на д-р Роб, той няма да ви подведе.
Лична история
С цялото си сърце вярвам, че самочувствието се изгражда. И тук говоря не само като психолог, но и като човек, който е страдал от парализиращи страхове. Когато бях по-млад, така се стъписвах, когато се изправях пред публика от дори само няколко души, че се чувствах зле физически – буквално получавах напъни, сякаш всеки момент ще повърна. Толкова ме беше страх, че се преструвах на болен, само и само да избегна подобни ситуации. Но отдавна вече съм се тренирал да изпитвам удоволствие, когато водя лекции пред стотици събрани хора. И тъй като понякога се явявам и по телевизията, в програми като шоуспектакли по BBC или пък новини по CNN, сега най-голямо удоволствие изпитвам, когато съм на живо под прожекторите пред милиони зрители.
Но не бих казал, че съм нещо особено. Просто съм най-обикновен човек, който в миналото е страдал от липсата на самочувствие, но е приложил някои способи, за да го повиши. Посланието ми е: щом аз мога, и вие можете.
Ангажирайте се
Използвайки тази книга, вие ще се научите бързо да повдигнете самоувереността си. Независимо в какво състояние е съзнанието ви, гарантирам, че решите ли да инвестирате по няколко минути дневно в средствата, изложени в тази книга, те ще подействат като стероидна инжекция за вашето самочувствие. Почти веднага ще почувствате релаксация и прилив на енергия. А в дългосрочен план ще развиете такава непробиваема и закоравяла увереност в себе си, че ще сте способни с почти всичко да се справите в живота.
НО – ето го и „но“-то – за да извлечете най-голяма полза от тази книга, не можете само да я прочетете и да я захвърлите. Трябва да правите упражненията и да използвате способите. Тази книга може да преобрази степента на самочувствието ви и да помогне да постигнете по-задоволителен и успешен живот.
Но само ако поработите за това. Футболният треньор тренира и съветва отбора си, но в крайна сметка трябва да се довери на играчите, които действат на терена. Затова мислете за мен като за доверения си треньор. Задължението ми е да ви предложа най-новите научно доказани способи и упражнения. Но вие сте тези, които ще излязат на футболния терен на живота.
Чувствайте се свободни да прехвърлите тази книга със собствено темпо. Дали ще предпочетете да я поемете светкавично, на един дъх, да изминете пътешествието по-лежерно или пък да щъкате насам-натам от глава на глава – изборът си е ваш. Но да четеш и да оценяваш как идеите в книгата могат да се приложат към хората, изобщо не е същото, като да ги приложиш в собствения си живот. Затова задължително направете забавните интерактивни дейности и упражнения. Трябва да мислите, да записвате на хартия, да действате.
Разпознаването на принципите не е същото като използването им. Тъй че щом стигнете до някое упражнение, моля, попълнете го, преди да продължите. Всеки път, когато научите нов способ, отделете време да го въведете във всекидневието си. Колкото по-голямо участие има тази книга в живота ви, колкото по-често я цитирате, водите записки в полето, маркирате пасажи, които ви правят впечатление и отбелязвате способи, които по-късно ще искате да пробвате непрекъснато, толкова по-уверени ще се чувствате. Недейте само да четете – ангажирайте се!

Самочувствие за цял живот и належащи нужди
Разделих тази книга на две части. Първата ви повежда по път, който ще изгради у вас самоувереност, която ще ви съпровожда цял живот. Ще разберете как да подсилвате самочувствието си, все едно колко минимално е то в момента. Ще преминете през серия от упражнения – те ще ви отворят очите за неподозирания потенциал и лични ресурси, които притежавате. Ще научите някои трикове, приложими във всякакви ситуации, с които не само ще изглеждате по-самоуверени, но ще придобиете и вътрешна увереност в това.
Втората част е различна, защото се занимава по-подробно с обичайни ситуации от живота, които хората смятат за заплашителни. Тук предлагам практически съвети по 8 специфични тематики:
– Как да се усъвършенствате в презентациите и изнасянето на лекции (Глава 8 на стр. 189)
– Как да общувате, да се запознавате с нови хора и да се превърнете в уверен събеседник в разговорите (Глава 9 на стр. 201)
– Как да поканите някого навън и уверено да поискате среща (Глава 10 на стр. 211)
– Как да станете по-ефективен по време на срещи и при създаване на работни контакти, Например на конференции (Глава 11 на стр. 221)
– Как да се представите успешно на събеседване за работа, като се подготвите добре и поуспокоите нервите си (Глава 12 на стр. 229)
– Как да извършите практическа промяна в живота си (може да включва всичко от излизане от проблемна ситуация до стартиране на собствен бизнес) (Глава 13 на стр. 239)
– Как да се научите да се справяте с конфликтни положения твърдо, но същевременно неагресивно (Глава 14 на стр. 247)
– Как да подобрите здравословното си състояние, физическата си форма и увереността в собственото тяло (Глава 15 на стр. 255)
– Втората част завършва с Глава 16, която разглежда постигането на „Бързо самочувствие (стр. 265) В тази последна глава ви давам инструменти и способи, с които ще преборите безпокойствата и ще си вдъхнете самоувереност по най-бързия възможен начин. Спокойно можете да скочите напред, ако някои от тези теми приковат вниманието ви.
Да започваме
Пожелавам ви късмет, но не това ви е нужно. Съдбата ви е изцяло в собствените ви ръце. Успехът зависи само от решимостта ви да използвате инструментите от тази книга. Свършете си работата и ще се сдобиете с увереност. Нещата наистина са прости. Затова насладете се на тази книга и ми пратете имейл чрез сайта www.robyeung.com, за да споделите успеха си с мен.
Е, добре, готови ли сте да започнем? Да поемаме по пътя, който ще извае новото ви „аз“.
Д-р Роб Йънг

. . .
В тази глава вие ще...
– научите какво представлява самочувствието и какво ви позволява да постигнете;
– разберете, че може да контролирате живота си, независимо какво става около вас в настоящия момент;
– откриете как мислите и поведението влияят върху собственото ви усещане за себе си;
– измерите степента си на увереност и ще разбулите онези части от живота си, които имат най-голяма нужда от промяна.
Така, какво ни идва наум, когато говорим за самочувствие? Може би си мислите, че самочувствието е в начина, по който се държим? Помислете за самоуверените хора, които познавате, и може би си представяте как се усмихват и се смеят, как гладко държат речи пред хората или се представят безукорно на интервюто за работа. Или пък ги виждате как се смесват с непознатите, сякаш плуват в свои води, и без усилие се превръщат в център на вниманието.
Но как изглеждаме отстрани е само една част от самочувствието. По-голямата част от материала, който го формира, е онова, което то ви позволява да постигнете. Защото има хора на мълчаливата увереност – те не привличат вниманието към себе си, но успяват да покорят предизвикателствата на живота и взимат всичко, което им се полага.
А самочувствието опира най-вече до това – да ни позволи да постигнем целите си. Защото хората със самочувствие:
– прегръщат новите възможности;
– справят се с трудностите и се отърсват лесно от разочарованията;
– взимат решения в непознати ситуации при проблеми и отворили се възможности – приемат ги като предизвикателства, през които трябва да преминат и да преодолеят, а не като заплаха, от която да се скрият;
– поемат отговорност за осъществяването на промени, вместо да се надяват, че обстоятелствата или хората около тях сами ще се променят;
– понякога изпитват безпокойство, тревоги или страх, но независимо от това вървят напред, за да постигнат дългосрочните си цели;
– имат целенасоченост и си поставят както близки, така и далечни цели, с които преследват онова, което искат от живота.
Интересувате ли се? Нещо тук звучи ли ви примамливо? Както виждате от този списък, самочувствието невинаги има общо с това как се чувстваме вътрешно. Да, хората със самочувствие може да се усещат самоуверени и доволни от себе си. Но при определени случаи също изпитват страхове или излизат от контрол. Дори и те понякога се безпокоят за важни проекти в службата или неприятности в личния живот. Разликата между самоуверените и по-малко самоуверените не е в това доколко едните и другите изпитват страхове или безпокойство, а до каква степен издържат на тези чувства и независимо от тях се справят със ситуацията.
Добре, разбрахме какво позволява на хората самоувереността – и това включва вас самите. Но какво точно е тя? И как да се сдобиете с повече от нея.
Самоувереността е свързана с действието
Да дефинираме самоувереността. Бих казал, че това е „способността да вземеш подходящите и ефективни действия, колкото и голямо да изглежда предизвикателството за момента“, Самоувереността не е липсата на страх; тя е способността да предприемем действия, независимо от това как се чувстваме, със съзнанието, че действието в един момент ще ни помогне да овладеем чувствата си. Самоувереността е това да извършим необходимото в краткосрочен план, за да постигнем дългосрочните си цели, макар необходимото на момента действие да ни създава временно чувство за неудобство.
Разбира се, някоя задача или ситуация може да ви се стори застрашителна. Но придобиването на самоувереност означава да се научим да се справяме с тези чувства, за да може да постигнем дългосрочните си цели. Да речем, притеснявате се от някой изпит или интервю за работа; въпреки това ще се явите, защото целта ви е да преуспеете в живота. Ако изпитвате притеснение да говорите пред публика, ще скръцнете със зъби и ще го направите, защото така ще подпомогнете кариерата си. Ако се смущавате при среща с непознати хора, ако се боите да не ви отхвърлят, не успявате да се наложите, не знаете как да започнете или приключите дадена връзка или каквото и да е друго начинание, неминуемо ще се обучите да се справяте, защото това би допринесло за дълготрайното ви щастие.
Ако в дадени моменти се чувствате нервен, не сте единствен; всъщност сте в прекрасна компания. Смятам, спокойно можем да предположим, че повечето хора понякога се тресат от нерви или изпитват истински страх от задачите, с които трябва да се справят. Тайната е в това, че не бива да позволявате на чувствата да вземат връх и да попречат на действията ви. Трябва да действате въпреки това.
Малко нерви дори може да са здравословни. Ако се притесняваме, значи не сме станали арогантни или самодоволни. Това е начинът, по който мозъкът ни казва, че не бива да се отпускаме, не бива да приемаме нищо за даденост. Трябва да сме бдителни, да внимаваме и да правим усилия, за да сме сигурни, че даваме най-доброто от себе си.
Ще се изненадате, ако разберете колко много хора все още се притесняват. Те може да изглеждат самоуверени, но най-вероятно вътрешно да ги тресат същите нерви и несигурност като нас, останалите. В едно скорошно интервю легендарната певица Шърли Беси признава: „Сега, когато излизам на сцената, ставам дори по-нервна от преди.“ Но това не я спира да изнася концерти пред хиляди, дори милиони хора в телевизионните предавания на живо.
Веднъж бях наставник на международен състезател по ръгби – член на английския тим, който спечели Световната купа през 2003 г. Познат като суперхладнокръвен играч, той обаче се притесняваше да се изправи дори пред малка група бизнесмени, на които да изнесе реч. Но независимо от нервите беше твърдо решен да пожъне успехи като обществен говорител.
И знаете ли какво? Колкото по се впускате в ситуации, от които ви е страх, толкова по-вероятно е те да се превърнат в удоволствие за вас. В даден момент ще забравите страха си и практически ще се почувствате окрилен, жив, освободен от това, което правите. Едно време и аз се боях да говоря пред публика. Но с повече опит преодолях боязливостта си. Престанах да се боя и заобичах явяването си пред публика.
Ето такава е поуката: чувството за увереност идва след действието, а не преди него.
„Куражът е да се опълчиш на страха, да го овладееш, а не е липсата на страх.“ Марк Твен

На книжния пазар от 31 януари 2013 г.
Превод от английски: Анелия Данилова
Обем: 276 стр.
ISBN: 978-954-28-1256-2
Издателство „Сиела“
Корична цена: 13 лв.

Прочетете още:

Коментирай