Свободно време

Дизайнерката Павлина Христева прави най-високата сграда в Пловдив

27-годишната Павлина е дизайнер на знаковата Италианска уличка в града на тепетата

14.04.2013г. / 09 24ч.
Аз жената
Дизайнерката Павлина Христева прави най-високата сграда в Пловдив

Защо се върна в България?" Този въпрос непрекъснато чува през последните 4 години Павлина Христева. 27-годишната пловдивчанка завършва интериорен и индустриален дизайн във Флоренция, Италия, и въпреки множеството варианти за реализация в чужбина решава да се върне в родния си град. „Италия е много уютна, но не беше моят уют. Семейството ми и приятелите ми са тук, исках вкъщи. Кой може да ми дефинира рецептата за успех. Пътят за България е по-дълъг от пътя за Италия. Надявам се да сбъдна себе си тук, зависи изцяло от мен, не от мястото“, казва дизайнерката.

Павлина вече е започнала своето сбъдване – сътвори знаковата Италианска уличка на Пловдив. Шанс на талантливата възпитаничка на Академията за арт и дизайн да се реализира в България дава известният инвеститор Христо Томов. Той й поверява проекта за италианска уличка в луксозния комплекс „Тракия плаза“ в центъра на пловдивския район „Тракия“. „Липсват само италианците, които си викат по улиците“, коментират пловдивчани, които от декември 2012 г. с удоволствие се разхождат по закритата пешеходна зона с магазини, кафенета и детски център. „Усещането е за лек аристократизъм. Опитах се да пресъздам уюта на топла Тоскана, стара Флоренция, Пиза и Сиена – с фасадите, пейките, цъфнали хортензии, малката пиаца с фонтана“, описва атмосферата Павлина.

Свързани статии

Следващият проект, по който работи, е най-високата сграда в Пловдив. Тя е част от мултифункционален комплекс и ще се издига в квартал „Западен“. Името на комплекса е „Корона“ и всяка от неговите 7 сгради с външния и вътрешния си дизайн ще оформят скъпоценен камък от короната – рубин, топаз, смарагд, опал. Диамантът – най-високата сграда ще е творение на Павлина Христева, в екип с колегите и от фирма „Стройколукс“.

27-годишната дизайнерка със сигурност и тук ще демонстрира оригиналните си идеи и стил. Ненапразно в изграждането и като творец са я съветвали световни емблеми като Вивиан Уестууд, Ева Кавали, Франко Дзефирели. „Купете си панталон, който да е скъп, но затова пък ще го носите с удоволствие 15 години. А не китайски дънки“, обърнала се ексцентричната Вивиан към магистрите от Академията за арт и дизайн във Флоренция. Модната икона, която със своя пънк и ню уейв стил прави революция в модата през 70-те, ги мотивирала, че всичко зависи от тях самите и трябва да изкрещят посланието си към света. И тя, и Ева Кавали, с която Павлина също се видяла очи в очи, им говорели за делнични неща, без да се превъзнасят. „Мислихме си, че техният свят е недосегаем, но няма нищо такова. Това са изключително вдъхновяващи хора и едновременно с това толкова семпли. Дават съвсем елементарни, но същевременно адски точни съвети“, казва младата дизайнерка.

След като завършва живопис в Пловдивската Художествена гимназия, Павлина избира да продължи образованието си в меката на Ренесанса – Флоренция. В арт академията набляга повече на дизайна и така съвсем естествено се профилира в сферата на интериорния и индустриалния дизайн. „Всички преподаватели ни учеха, че ако една чаша или една вилица например не ни харесват, от нас зависи да ги променим, а не да търсим отговорност у другите“ – това е принципът, превърнал се в житейско верую на Павлина.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Иван Кожухаров ( преди 10 години )
Успех Павлина!България се нуждае от млади хора като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Павлина Христева ( преди 10 години )
Искам да добавя, че сградата не е само мое творение, а се работи от архитект Радо Тодоров, и чудесния екип на "Стройколукс".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 11 години )